Soğan Muhafaza Şekilleri

Soğan Muhafaza Şekilleri

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:44
Soğan Muhafaza Şekilleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Muhafaza Şekilleri

Soğan muhafaza şekilleri. İklim bakımından seçici bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Soğan tohumu  yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörler  gün uzunluğu ve sıcaklıktır. Soğan bitkisi gelişme döneminde serin havaya ihtiyaç duymaktadır.  Baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklıkların artması istenmektedir. Yeterli miktarda su tutabilen, gevşek yapılı, kök sisteminin yayıldığı sahalar serin, humuslu ve kolayca işlenebilen topraklarda soğan yetiştiriciliği yapılması verim ve kalite açısından oldukça önemlidir.

Soğan muhafaza şekilleri. Soğan muhafazası farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.  Bunlar; hevenkler halinde asarak muhafaza, lodalar halinde muhafaza, basit depolarda muhafaza ve atmosfer kontrollü depolarda muhafaza olarak bilinmektedir. Hevenkler halinde asarak muhafaza yöntemi,  genel olarak yazlık soğan çeşitlerinde kullanılmaktadır.  Bu yöntemde muhafaza süresi genel olarak 2-4 ay arasında değişmektedir. Bununla birlikte bu süre sonunda soğanlarda bazı olumsuzluklar görülebilmektedir.

Ayrıca yaprakları tamamen kurumamış olan soğanların başları dışarıya doğru gelecek şekilde 8 ila 10 kg’lık hevenkler ile birlikte asılarak, serin bir ortamda bekletilmelidir. Marmara ve Trakya bölgelerinde genellikle lodalar halinde muhafaza şekli kullanılmaktadır.  Bu yöntemin  oldukça ekonomik olmasından dolayı kullanılabilen bir yöntemdir.  Sonuç olarak bu yöntem ile loda halinde tarlada yığınlar şeklinde soğan tohumu bekletilmektedir.

Soğan muhafaza şekilleri. Basit depolarda muhafaza da sıcaklık ve nem kontrolü yapılmadan nemden korunmuş ve yeterli sayıda penceresi bulunan ortamlarda bu muhafaza şekli kullanılmaktadır. Atmosfer kontrollü depolarda, %70-75 oransal nem ve +1-2 derece  ortam sıcaklıklarında soğanlarda kalite kayıpları asgari seviyede olmaktadır.  Bu nedenle atmosfer kontrollü depolarda muhafaza daima tercih edilmelidir. Depolanacak kuru soğanların olgunlaşmaları ve istenilen kabuk renginin oluşması için kurutma yapılması gerekmektedir.

Kurutma işlemi tarlada veya depoda yapılmaktadır.  Tarlada kurutma yöntemi daha çok kullanılmaktadır.  Kurutmada yumrular, doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde dizilmektedir. Daha sonrasında  yağışlı günlerde yumruların üzeri örtülmektedir. Kurutma işlemi ortalama olarak 15 – 20 gün arasında sürmektedir. Kurutma işlemi depoda da yapılabilmektedir. Soğan tohumu Hasattan sonra depoya getirilen soğanlar eğer ıslak ise, her bir tondan ortalama olarak 45-50 kg suyun soğandan alınarak kurutulması için, depoda üç hafta boyunca iyi bir havalandırma yapılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP