Soğan İlaçlama Programı

Soğan İlaçlama Programı

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:18
Soğan İlaçlama Programı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan İlaçlama Programı

Soğan ilaçlama programı. İnsan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Son zamanlarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin yapımında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Genel olarak iki yıllı bir bitki olan soğandan, birinci yılda yumru, ikinci yılda ise soğan tohumu oluşmaktadır. 100 gr soğan; 1,2 gr protein, 0,1 gr yağ, 8,9 gr şekerli maddeler, 8 gr su, 12 gr kuru madde, 30 mg kalsiyum ve 42 kalori bulundurmaktadır. Üreticiliğinde hastalık ve zararlıların görülmesi halinde kaliteli bir ilaçlama programı ihtiyacı doğmaktadır.

Soğan ilaçlama programı. Tarlada ortaya çıkan beyaz çürüklük hastalığı, uygun olmayan depo koşullarında da zarara neden olmaktadır. Hastalığa erken yakalanan bitkiler solup çökmektedir. İlaçlama işlemi; ekimden önce, ekim sırasında ya da yeşil aksama yapılmaktadır.

Yapraklarda ve yaprak saplarında küçük, yuvarlak ve kahverengi lekeler halinde görülen septoria hastalığı, önce yaşlı yapraklarda görülmektedir. Böylelikle ilk belirtiler görülür. Soğan tohumu ilaçlama programı ile birlikte yeşil aksam ilaçlanması şeklinde kimyasal mücadeleye başlanmalıdır. Bakır sülfat (%25), ve ziram (%80) etkili maddelerini içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Böylelikle kimyasal mücadele başlamış olur.

Soğan ilaçlama programı. Her bitkide birbirinden farklı belirtilere neden olan kurşuni küf hastalığı hemen hemen her sebzede görülmektedir. Böylelikle ilaçlamalara hastalık ilk görüldüğünde başlanmalıdır. Bu nedenle kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçların etkili maddesinin captan (%50) olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarında klorotik çukurlaşmalar meydana getiren soğan mildiyösü hastalığı, soğan başında buruşma ve sürgünleşmelere neden olmaktadır. Böylelikle kimyasal mücadelesinde CAPTAN (%50), DODİNE (%65), FOSETYL-al (%80), KÜKÜRT (%80), MANCOZEB (%80), MANEB (%80) etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.

Soğan sürmesi hastalığı daha çok kıska soğan yetiştirilen yerlerde görülmektedir.  Bu hastalık göze çarpan çizgiler halinde görülmektedir. Görünen belirtiler ile beraber mücadele işlemine başlanır. Bu nedenle hastalığın kimyasal mücadelesinde Formaldehyde %40, Thiram %80 etkili maddeli kimyasal ilaçlar kullanılmalıdır.

Soğan tohumu zararlılarını şu şekilde ele alabiliriz: Soğan Psillidi:

Kimyasal mücadelesinde; Chlorpyriphos-ethyl 480 g/l, malathion 500 g/l etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.

Soğan Sineği: Kimyasal mücadelesinde malathion %25 ve malathion 500 g/l etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.

Thrips: Kimyasal mücadelesinde; pirimicarb %50, deltamethirin 25 g/l etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.

Pırasa Güvesi: Kimyasal Mücadele önerilmemektedir.

Tel Kurdu: Kimyasal mücadelesinde, Chlorpyrifos-ethyl %25 etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.

Yaprak Galeri Sinekleri: Mücadelesinde sarı yapışkan tuzaklar kullanılmalıdır.

Soğan Sak Nematodu: Kimyasal mücadelesinde; dazomet %97, oxamyl %10, oxamyl 240 g/l  etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.

İlaçlama işlemi yapılmadan önce kaliteli bir Soğan ilaçlama programı edinilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP