Soğan Hasadı Nasıl Olur

Soğan Hasadı Nasıl Olur

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:47
Soğan Hasadı Nasıl Olur
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Hasadı Nasıl Olur

Soğan hasadı nasıl olur. Bitki ve toprak üzerinde belirli bir gelişme aşamasına erişen veya gelişmelerini tamamlayan ve öngörülen değerlendirme şekline uygun duruma gelen tarım ürünlerinin; kesilerek koparılarak biçilerek veya sökülerek toplama işlemi veya süreci hasat olarak tanımlanmaktadır.  Toprak üstü aksamlarının üçte ikisinin kurumuş olması gerekmektedir. Aynı zamanda  tarladaki % 80 ‘inin bu duruma gelmesi ile hasat zamanının geldiği tespit edilebilmektedir. Küçük üretim alanlarında soğan tohumu hasadı el ile yapılmaktadır. Ancak  büyük işletmelerde ise  geliştirilen makinalar ile yapılmaktadır.

Soğan hasadı nasıl olur. Hangi mevsimde soğan tohumu ekimi yapılırsa yapılsın, baş soğan yetiştiriciliği için ekilen soğan tohumları, büyük başlar oluşturabilmeleri için, baş oluşumu başlangıcından önce yeterli yaprak büyümesi göstermeleri gerekmektedir.  Tarla yada kurutma odalarında hasat edilen soğanlar için kurutma alanları sağlanmalıdır. Soğanlar tarlada kurutulduktan sonra gölge yerlere alınarak burada kurutma işlemine devam edilmektedir. Kurutma odalarında ise yığın yüksekliği 30 cm’yi geçmemeli ve sık sık havalandırma işlemi yapılmalıdır.

Hasat işlemi, taze soğan ve kuru soğanda hasat olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Taze soğanda, söküm zamanı soğanların 1-2 cm çapını aldığı zaman yapılmalıdır.  Taze soğanda, hasat zamanını belirleyen faktörler , olgunluktan çok ürünün durumu ve pazardaki talep olarak karşımıza çıkmaktadır. Üst yaprakların temizlenip kökleri yıkandıktan sonra demetlenerek pazarlanmaktadır.

Soğan hasadı nasıl olur. Kuru soğan tohumu hasadında ise kuru maddenin arttırılması amacı ile 1 – 1.5 ay öncesinde sulama işleminin kesilmesi gerekmektedir. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılır. 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur. Soğanlar sökülüp çıkarılır. Toprak yüzünde 5-10 gün tutarak güneşte kurutulur ve hasat edilen soğanların üst kuru sapları kopartılır. Turfanda pazarlanan soğanlarda kurutma işlemi yapılmamalıdır. Kurutma odalarına alınan soğan bitkisi için yığın yüksekliği 30 cm’yi geçmemeli ve sık sık havalandırma işlemi yapılmalıdır.

Hasat edilen soğanlar toplanmaktadır. Daha sonra  üst kuru saplar koparılarak atılmaktadır. Bazen saplar örülerek hevenk yapılmaktadır. Sapları koparılan soğanlar çuvallara doldurulmaktadır. Daha sonrasında bu soğanlar yıl boyunca tüketim için depolarda saklanmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP