Soğan Depolama Sıcaklığı

Soğan Depolama Sıcaklığı

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:55
Soğan Depolama Sıcaklığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Depolama Sıcaklığı

Soğan depolama sıcaklığı. Hasat olgunluğuna geldiklerinde, hasat işlemi geciktirilmeden yapılmalıdır. Çünkü soğan tohumu hasadının gecikmesi bitkilerin daha da büyümesini sağlayarak, depolamada sorunlara yol açabilmektedir. Hasat zamanının geldiğini, en pratik olarak, bitkilerin toprak üstü aksamlarının üçte ikisinin kurumuş olması ve tarladaki bitkilerin %80’inin bu duruma gelmesi ile anlaşılmaktadır.  Hasat, küçük üretim alanlarında elle yapılmaktadır. Ancak  büyük işletmelerde, bu amaç için geliştirilmiş olan makinalardan yararlanılmaktadır.

Soğan depolama sıcaklığı. Soğanı saklamak için geleneksel yöntem; topraktan çıkarılan soğanların saplarıyla kurutulmasının ardından serin bir kiler, mağara yâda karanlık bir depoda tüketilene kadar bekletilmesi yöntemidir. Bu tip ilkel depolamada maalesef % 40 ile % 80 arasında fire verilmektedir. Soğan tohumu ekimi işleminden sonra düzenli bakım yapılması gerekmektedir.  Soğan hasadından sonra depolama işlemi hemen yapılmamaktadır. Öncelikle hasattan sonra soğan bitkileri tarlada 3-4 gün arasında bekletilerek kuruması sağlanmalıdır.

Hasat süresince yağış olmamasına dikkat edilmelidir.  Tarlada 3-4 gün kurutulan soğanlar gölge yerlere alınarak burada kurutma işlemine devam edilmektedir.  Ayrıca kurutma odalarında, yığın yüksekliği 30 cm’yi geçmeyecek şekilde ve sık sık havalandırılmalıdır. Hasat ve tüketim arasındaki zaman diliminde, düzgün sıcaklık yönetiminin kaliteyi korumak için en verimli yöntem olduğu belirlenmiştir. Sıcaklığın artması, tüm ürünlerin doğal solunum hızının artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak besin stoklarının ve su içeriğinin tükenmesine yol açmaktadır.

Soğan depolama sıcaklığı. Depolarda büyük ya da küçük miktarlarda saklanabilir. Büyük miktarlar için, kutular genellikle ahşap ya da plastikten yapılmaktadır. Mukavva ise küçük miktarların depolanması için kullanılmaktadır. Ürünün depolama ömrü, ürünün cinsine, çeşidine ve hasat öncesi koşullara (kalite ve olgunluk gibi) bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fakat, depolama ömrünün ve kalitenin en önemli belirleyenleri olan solunum ve terlemenin hasat sonrasındaki yönetimi sayesinde depolama ömrünü kontrol etme imkanları mevcut olarak bilinmektedir.

Soğan bitkilerini karanlık ve güneşten korunması en uygun yöntem olacaktır. Soğan tohumu bitkilerinin depolamadaki nem oranı  % 75’ten fazla olmayacak şekilde aynı seviyede tutulmaya çalışılmalıdır. Nem oranının yüksek olması soğanların çimlenmesine ve çürümesine neden olmaktadır.  Depo odası  sürekli hava sirkülasyonu içerisinde olmalıdır. Mantar riskinin olduğu durumlarda sıcaklığın 22-25 derece arasında olmamasına dikkat edilmeli ve mantar riski var ise sıcaklığın 30 dereceye çıkarılması gerekebilir.  Depolardaki optimum sıcaklık +2- ila + 5 arasında olması ideal bir durumdur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP