Kuru Soğan Hangi Ayda Sökülmektedir

Kuru Soğan Hangi Ayda Sökülmektedir

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:45
Kuru Soğan Hangi Ayda Sökülmektedir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuru Soğan Hangi Ayda Sökülmektedir

Kuru soğan hangi ayda sökülmektedir.  Yağışlı bir ilkbahar istemekle birlikte, gündüzleri sıcak ve kurak ve geceleri serin karasal iklimden hoşlanmaktadır.  İnsan beslenmesinde özel bir yeri olan soğan bitkisi taze veya kuru olarak tüketilmektedir. Genellikle iki yıllık bir bitki olup, birinci yılda yumru oluştururken ikinci yılda ise soğan tohumu oluşturmaktadır.  Hasattan  1-1.5 ay önce sulama işlemi, kuru madde oranının artırılması için kesilmelidir. Soğan, gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri serin karasal iklimini sevmekle beraber yağışlı bir ilkbahar istemektedir. Bu türün yetiştiriciliğinde özellikle sıcaklık ve gün uzunluğu vazgeçilmeyecek iki önemli faktördür.

Kuru soğan hangi ayda sökülmektedir. Soğanın yetiştiricilik döneminde geniş bir sıcaklık toleransı olmasına karşılık, kök ve yapraklarının gelişmesi sırasında, iklimi serin olan yerlerde üretim daha verimli olur. Çeşit seçimi tohumdan soğan üretiminde oldukça önemli bir noktadır.  Soğan tohumu ekim zamanı; çeşidin kısa gün, orta gün ya da uzun gün çeşidi olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. 10 Eylül- 10 Ekim tarihleri arasında kısa gün soğan çeşitleri için en uygun ekim zamanıdır.

Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart ayları arasında gerçekleşmektedir. Bir yıl içerisinde direk olarak tohumdan baş bağlayan çeşitlerde baş soğan üretimi gerçekleştirilmektedir. Ancak arpacık olarak üretilen çeşitlerde ise baş soğan üretimi iki yıl olarak bilinmektedir. Arpacık soğan olarak yetiştiriciliği yapılan bitkinin tohum ekiminin Şubat- Mart aylarında yapılması önerilmektedir. Arpacık ile üretimde, tohumdan tekrar tohum elde edinceye kadar geçen süre 3 yıldır.

Kuru soğan hangi ayda sökülmektedir. Kuru soğan tohumu bitkisinin yaprakları sararmaya başladığı an ve soğanlar belli bir büyüklüğe ulaştıkları zaman, soğanların üst kısmı kırılarak yatırılmalıdır. Soğanların dış yaprakları 15-20  gün içerisinde tamamen kurumaktadır. Daha sonrasında soğanlar sökülüp çıkarılmaktadır.  Soğanlar sökülüp çıkartıldıktan sonra, toprak yüzeyinde 5-10 gün tutarak güneşte kuruması sağlanmaktadır. Soğanın sökümü elle çapa kullanılarak yapılmaktadır. Hasat edilen soğanların üst kuru sapları kopartılır. Turfanda pazarlanan soğanlarda kurutma yapılmaz. Ancak kuru soğan sökümünün hangi ayda yapılacağı bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP