Kısa Gün Soğan Yetiştiriciliği

Kısa Gün Soğan Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:28
Kısa Gün Soğan Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kısa Gün Soğan Yetiştiriciliği

Kısa gün soğan yetiştiriciliği. Soğan için, en önemli iklim faktörleri, ışıklanma süresi ve sıcaklık önemli olmaktadır. Baş bağlamak için uzun gün için ihtiyaç bulunmaktadır. Kısa gün soğan yetiştiriciliği için üretimi yapılan çeşitler bulunmaktadır. Bu çeşitlere göre ekimi yapılmaktadır. Kumlu, tınlı topraklarda rahatlıkla yetiştirilmektedir.

Kısa gün soğan tohumu kumlu topraklarda yetiştiriciliği yapılması gerekmektedir. Böylece daha çabuk ve hızlı gelişmektedir. Ayrıca kısa gün soğanları erkencilik istemektedir. Soğan yetiştiriciliğinde, sıcaklık ve gün uzunlukları önemli kavramlar olmaktadır. Baş bağlamaya başlaması için, 18 veya 20 dereceler arasında olması istenmektedir. Başın gelişmesi için gerekli olan diğer bir iklim faktörü gün uzunluğu önemli faktörler olmaktadır. Baş oluşumu aşamasında kısa gün çeşitleri 8 veya 10 gün arasında gün uzunluğu istemektedir.

Kısa gün soğan yetiştiriciliği. Soğan ekimi yapılacak toprak, iyi hazırlanmış olması gerekmektedir. Ekimden veya dikimden bir ay önce toprak durumuna göre 1 veya 2 defa tarım aletleri ile sürülmektedir. Keseklerin ufalanması ve toprak yüzünde bulunan çeşitli bitki artıklarının temizlenmesi amacıyla tırmıkla alınmaktadır. Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül veya 10 Ekim tarihlerinde yapılmaktadır. Tohum ekiminde mibzer kullanılmaktadır. Elle serpme yöntemi ile ekim yapıldığında birim alana gerekli olan tohum miktarı 1 veya 1.5 kg olarak ekim yapılmaktadır. Mibzer kullanımında ise 350-500 g olarak ekim yapılmaktadır. Soğan tohumu ekim derinliği 1-1.5 cm olması gerekmektedir. Ekim mesafeleri, sıra arası 15-20 cm ve sıra üzeri 5-8 cm bırakılması uygun olmaktadır.

Kısa gün soğan yetiştiriciliği. İlkbaharda ekimi yapılacak alana, 3 veya 4 ton arasında ahır gübresi verilmektedir. Daha sonra, dekara saf olarak 6-7 kg azot ile 6-7 kg fosfor verilmektedir. Ahır gübresi verilmediği durumlarda bu miktarlar azot ve fosfor için 9-10 kg verilmektedir. Ayrıca soğan tohumu en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemde soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanması gerekmektedir. Olgunluk devresine gelince sulamalar kesilmektedir. Daha sonra, toprak kabartılarak çapalama yapılmaktadır. Başları teker teker elle tutulup çekmek suretiyle veya zedelemeden çapa ile yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP