Yonca Tohumu Yetiştiriciliği

Yonca Tohumu Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:34
Yonca Tohumu Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yonca Tohumu Yetiştiriciliği

Yonca tohumu yetiştiriciliği; Çok önemli bir yem bitkisidir. Ayrıca yemde aranan besin değerleri yoncada çok fazla ve yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Yonca, dünya üzerinde en çok yetiştirilen yem bitkileri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, yonca tohumu hayvan besleme işlemlerinde kuru ot olarak kullanılmaktadır. Yeşil ve kuru ot olarak kullanılabilen, çok yıllık ve çiçek veren bir baklagil yem bitkisidir.

Ot verimi ve kalitesi son derece yüksek olmaktadır. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterir ve  yılda değişmekle birlikte 3 veya 8 kez biçim alınabilmektedir. Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini olumlu yönde etkilemektedir.

Yonca tohumu yetiştiriciliği; Adaptasyon özellikleri son derece gelişmiş olan bir bitki olmaktadır. Ancak en uygun büyüme ve gelişme ortamı suyu bol olan, sıcak ve kurak hava şartlarına sahip ortamlarda yetiştiriciliği daha uygundur. Bu nedenle yonca sıcak iklim bitkisi olarak nitelendirilmektedir.

Derin bir kök sisteminde olan yonca tohumu olması kuraklığa dayanıklılığını arttırmaktadır. Yetiştiriciliğinde 350 veya 400 mm yıllık yağış varsa sulama işlemlerine gerek olmamaktadır. Ancak her biçim öncesi ve sonrasında gerçekleştirilecek olan sulama işlemleri ile birlikte biçim sayısı ve alınacak olan ot miktarı arttırılabilmektedir.

Yonca tohumu yetiştiriciliği; Yonca bitkisi toprak isteği olarak, tınlı, kumu fazla olmayan ve yeterli seviyede kireç içeren toprakları sevmektedir.  Çünkü yüksek seviyede olan taban suyu ve durgun su yoncanın veriminin düşmesine ve giderek daha seyrek bir hale gelmesine sebep olmaktadır.

Yonca kökleri derine inebilen bir bitki türü olduğundan, toprak hazırlığı iyi yapılmaktadır. Bunun için tarla birkaç kez sürülmesi gerekmektedir. Ardından ince tırmık ile toprağın iyice ufalanması sağlanmaktadır.

Serpme veya sıraya ekim yapılmaktadır. Yonca tohumu, serpme ekimlerde her dekar için 3 veya 4 kg, mibzerle sıraya ekimde her dekar için 2 veya 2,5 kg. kullanılması yeterli olacaktır. Sıra arası yağışlı yerlerde 15-20 cm, kuru bölgelerde ise 30 cm olması gerekmektedir. Ekim aşamasında ise dekara 2 veya 3 kg. azot ve 15 -20 kg. potasyum verilmelidir. Yüksek verim için ise, dekar başına 13-14 kg. fosfor verilmesi gerekmektedir. 2 veya 3 kez sulama yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP