Yonca Ekimi Toprak Hazırlığı

Yonca Ekimi Toprak Hazırlığı

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:46
Yonca Ekimi Toprak Hazırlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yonca Ekimi Toprak Hazırlığı

Yonca Ekimi Toprak Hazırlığı. Çok yıllık bir yem bitkisidir. Diğer yem bitkilerine oranla yonca tohumu bitkisi protein, vitamin ve mineral maddece zengindir. Kazık köke sahip olan yoncanın yan kök sayısı fazla değildir. Fakat yan kökler iyi bir şekilde gelişmiştir. Kök sistemi sayesinde  toprağın yapısı iyileşir ve organik madde miktarını arttırır. Farklı iklim türlerine ve toprak koşullarına uyum sağlayabildiğinden dolayı yonca yetiştiriciliği dünyanın değişik iklimlerinde de yapılabilmektedir.  Aynı zamanda yonca örtücü yeşil gübre veya toprak ıslah edilirken kullanılmaktadır. Yonca ekimi yapılan toprak organik madde ve azotça zenginleşmektedir.

Yonca Ekimi Toprak Hazırlığı.  Ekim zamanı toprak sıcaklığı ve neme bağlı olarak değişir . Sonbaharda ilk donlardan en az 4 hafta önce yani Eylül ila ekim arasında yapılırken İlkbaharda ise son donlardan sonra ve kurak yörelerde de son yağmurlardan en az 4 hafta önce tamamlanmalıdır.  1 ila 5 dekar olan tarlalarda serpme olarak yonca tohumu ekimi yapılabilmektedir. 5 dekardan fazla olan tarlalarda ise mibzerle sıraya ekilmelidir. Dekara 2 ila 2.5 kg tohum yeterli olmaktadır. Ekim derinliği ise toprak yapısı veya tav durumuna göre 0,5 ila 2cm arasında olmalıdır. Ekimden sonraki ilk işlem, kaymak tabakasının kırılmasıdır.

Ekimden sonra yağmur yağmış veya ön bitkiye ahır gübresi verilmemiş ise killi topraklar kaymak bağlamaktadır. Bu durumda iyi bir çıkışın sağlanması için toprağın dişli veya hafif bir merdane ile işlenmesi, dolayısıyla da oluşan kaymak tabakasının kırılması gereklidir.

Yonca Ekimi Toprak Hazırlığı. Toprağın besin maddece uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yoncanın kalitesi , verimi ve ömrünün olumsuz etkilenmemesi için tarla parsellerinin düzgün olması gerekmektedir. Yabancı otlardan temizlenmelidir ve tohum yatağının merdane  ile  bastırılması gerekmektedir. Taban suyu yüksek, kötü drenajlı topraklardan
istenen verim alınamamaktadır. Taban suyu, özellikle aktif kök derinliğinden daha derin yani 2 m’den daha fazla aşağıda olması istenmektedir. Yonca en fazla tınlı, kumu çok olmayan,
yeterli derecede kireç içeren toprakları sevmektedir. Yoncalık kurulacak alan ayrıca drenajlı ve tesviyeli olmalıdır. Yonca tohumu yetiştirilecek tarlalarda Toprak yüzeyi ufalanmalıdır ve tarla yabancı otlardan temizlenmeli tohum yatağı merdane ile bastırılmış olmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP