Yeşil Soğanda Leke Hastalığı

Yeşil Soğanda Leke Hastalığı

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:41
Yeşil Soğanda Leke Hastalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil Soğanda Leke Hastalığı

Yeşil Soğanda Leke Hastalığı. Leke hastalığına sebep olan etmenlerden  Botrytis squamosa soğanlarda yaprak yanıklığına sebep olmaktadır.  Botrytis cinerea ve Botrytis alli yeşil soğan tohumu  Kurşini küf ve Boğaz Çürüklüğü hastalığına neden olmaktadır. Ayrıca  Botrytis squamosa  etmeni ekonomik olarak çok kayıp vermemektedir. Ancak Botrytis cinerea ve Botrytis alli  etmenleri yaprak aksamlarına genç dönemde öldürdüğü için ciddi kayıplara sebep olmaktadır.

Yeşil Soğanda Leke Hastalığı. Hastalık etmeni tarlada ortaya çıktığı gibi, hastalık depo ortamında da gelişimini sürdürebilmektedir. Sonuç olarak etmen  ciddi zararlara neden olabilmektedir. Fungal etmen zayıf patojen olup, yara almış dokulardan giriş yapabilmektedir. Ayrıca patojen üreme sporu, miselyum ve dayanıklı üreme organı gibi değişik formlarda barınmaktadır. Sonuç olarak bitki artıkları ve toprakta barınan patojenler ciddi zararlara sebebiyet vermektedir. Yeşil soğan tohumu hastalığın şiddeti yağışlı ve rutubetli yıllarda daha da artış göstermektedir.

Botrytis cinerea  etmeninde hastalık belirtileri soğan başlarının boğaz kısımlarında küçük, kahverengi ya da gri renkte ve çökük lekeler olarak görülmeye başlamaktadır. Botrytis alli   hastalık etmeni bitkiler genç olduğu dönemlerde de yaralanmamış bitkileri infekte etme özelliğine sahiptir. Ancak hastalık yumrularda nadir olarak görülmektedir. Hastalık yumruların boğaz kısımlarında ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak infektelenen bölge yumuşar, mantarımsı ve çökük bir hal almaktadır.

Yeşil Soğanda Leke Hastalığı.   Hastalık ile mücadele de kültürel ve kimyasal mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Kültürel mücadele yöntemi uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Örneğin; yeşil soğan tohumu  ekim işlemi yapılırken sık ekimden mutlaka kaçınılmalıdır. Toprağın havalanmasına önem verilmelidir. Bitkilerin yaralanmaması için dikkatli bir şekilde hareket edilmelidir.

Dikkat edilmediği takdir de sonuç olarak etmenler yaralı bitkiye enfekte olup ciddi zararlara yol açabilirler. Ayrıca soğan bitkisini uzun süre ıslak tutacak uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir. İnfekte yada ölü bitkiler mutlaka yetiştiricilik alanlarından uzaklaştırılmalıdır. Çeşit seçiminde dayanıklı çeşitlerin kullanımı verimde artışlara sebep olacaktır. Aynı zaman da depolama koşullarının mutlaka uygun şartlar altında yapılması gerekmektedir. Kimyasal mücadele yönteminde ilaçlama zamanı, bitkinin gövdesi üzerinde belirtilerin olması ile yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP