Yeşil Soğanda Gübreleme

Yeşil Soğanda Gübreleme

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:42
Yeşil Soğanda Gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil Soğanda Gübreleme

Yeşil Soğanda Gübreleme. Taze soğan yetiştirmek birçok koşulların yerine getirilmesi ile mümkündür. Soğanların yetişerek sağlıklı bir şekil de tüketime uygun hale gelmesi gerekmektedir. Bu nedenle iklimin, toprağın, hava şartlarının ve daha başka birçok koşulun yerine getirilmesi  gerekmektedir. Yeşil soğan tohumu ekimine de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Olumsuz iklim ve toprak koşullarına daha toleranslı olarak kabul edilmektedir . Taze soğan yetiştirmek için bilgi sahibi olunması gereken alanlar ise aşağıdaki vardır. Soğanların hangi iklimde ekileceğinin bilinilmesi ve soğanların hangi toprak türünde ekiminin yapılaması.

Yeşil Soğanda Gübreleme. Doğru soğan yetiştirme tekniğinin kullanılması ve  gübrelenmesi, sulanması ve bakım faaliyetlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesidir. Taze soğan yetiştirmek için sadece yeşil soğan tohumu  toprağa serpmeniz yeterli değildir. Taze soğanlar, ekilerek yetiştirildiklerinden 4-6 hafta önce hasat edilmektedir. Bu şekilde elde edilen soğan da genellikle daha iyi kalmaktadır. Soğan yetiştirmek için uygun toprak ekimden yaklaşık 1 ay önce hazırlanmaya başlanmalıdır.

Toprağın hazırlanması sürecinde toprak 1 ya da 2 kez pulluk yardımı ile sürülmelidir. Sürülme işlemi toprak tam tavında iken yapılmalıdır. Sonrasında tırmıklama işlemi yapılmalıdır. Soğan toprakta organik maddelerin bulunmasını isteyen; fakat organik gübrelemeye hassas bir bitkidir. Ahır gübresinin yetiştirme sırasında verilmesi, birçok zararlının üremesine ve soğana zarar vermesine neden olmaktadır. Bu nedenle, ahır gübresi soğandan önce yetiştirilen bitkiye bol verilmelidir. Ayrıca soğan o bitkiden arta kalan ahır gübresi içinde kullanılmalıdır. Lahana veya turpla birlikte soğan yemekten kaçınılmalıdır.

Yeşil Soğanda Gübreleme. Arpacık üretiminin aksine arpacıkla yeşil soğan tohumu üretiminde kullanılacak tarlanın 15-20 cm derinliğindeki kısmının organik ve inorganik besin maddelerince zengin olması gerekir. Soğan yetiştirilecek tarla yanmış çiftlik gübresi ile dikimden en az üç ay ünce gübrelenir.

Gübreleme işlemi organik gübre ile yapıldığında dekara 2-3 ton hayvan gübresi erken sonbaharda toprağın 15 cm lik derinliğine sürüm ile karıştırılılarak verilmesi uygun görülmektedir. Organik gübre kullanılmayacak ise gübrelemenin dikimden önce yapılan toprak işlemesi ile 8-10 cm derinliğine verilmesi gerekmektedir. Dekardan 4-5 ton verim alınması mümkündür. Ancak arpacık dikiminden evvel Disk-Harrow derinliğine (8-10) cm dekara 12-12 kg N, 8-10 kg P2O5, 12-15 kg K2O verilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP