Yeşil Soğanda Beyaz Çürüklük İle Mücadele

Yeşil Soğanda Beyaz Çürüklük İle Mücadele

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:40
Yeşil Soğanda Beyaz Çürüklük İle Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil Soğanda Beyaz Çürüklük İle Mücadele

Yeşil Soğanda Beyaz Çürüklük İle Mücadele. Beyaz çürüklük hastalığı, tarlada ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda uygun olmayan depo koşullarında zarara sebebiyet verebilmektedir. Bitkilerde yumruların oluşmaya başlamasıyla hastalığın gelişmesi de artar. Hastalıkta erken belirti gösteren bitkiler solmakta  ve bunun sonucunda da çökmektedirler.  Yapraktaki belirtiler bitkinin gövdesi ve yumruları oluştuktan sonra ortaya çıkar ve alt yapraklardan itibaren sararma meydana gelmektedir. Bu yeşil soğan tohumu hastalığın etmenleri Sclerotinia sclerotiorum,  Bary ve S.minor Jagger’ dir. Ayrıca her iki element de bol miktarda misel vermektedir.

Yeşil Soğanda Beyaz Çürüklük İle Mücadele. Hastalık sebebi ile sararmış bitkiler topraktan çekilince kolayca çıkmaktadır. Kolayca çıkan bitkilerin yumruları beyaz fungal bir örtü ile kaplandığı ve üzerinde yer yer siyah küçük sklerotların oluştuğu görülmektedir.  Yumrularda çürümeye görülmektedir. Çürüme ilk dönemde ıslak çürüklük şeklinde olmasına rağmen zamanla kuru çürüklük şekline dönmektedir.

Bulaşık bitkinin toprak altı kısımlarından komşu bitkilere bulaşmalar olur ve aynı sıra üzerinde kurumalar başlamaktadır. Hastalıktan etkilenen yumrular uygun sıcaklıklarda depolanmazsa, hastalık depolarda da devam etmektedir. Sonuç olarak yumruların çürümesine neden olmaktadır. Deponun kuru olması koşulunda ise hastalık yayılmamaktadır. Hastalık yeşil soğan tohumu tarlada görüldüğünde bitkileri yetiştirmek zorlaşmaktadır. Hastalık, kışlık ekimlerde ve serin iklim koşullarında daha fazla zarara neden olmaktadır.

Yeşil Soğanda Beyaz Çürüklük İle Mücadele. Beyaz çürüklük ile mücadele yöntemleri kültürel ve kimyasal olarak ikiye ayrılmaktadır. Kültürel mücadele olarak öncelikle hastalığın görülmediği yerlerde yetiştiricilik yapılması  ve tohumun hastalıksız olarak kullanılması gerekmektedir. Yeşil soğan tohumu ekimi yapılırken derin ve sık ekimden mutlaka kaçınılmalıdır. Ayrıca beyaz çürüklük hastalığını konukçusu olmayan bitkiler ile en az 5 yıl münavebe yapılması gerekmektedir.

Hastalıklı yumrular ve toprak materyalinin yeni yetiştirme bölgelerin girmesinden korunması gerekmektedir. Özellikle ekim yapılmadan önce alet ve ekipmanlar düzenli şekilde temizlenmelidir. Ayrıca ekim yapılacak olan bölgenin iklim koşulları uygun ise fiziksel müdahale olarak toprak solarizasyonu yapılmaktadır.

Kimyasal mücadele yönteminde, ilaçlama ekimden önce, ekim sırasında veya yeşil aksama yapılmaktadır. Topraktaki bulaşıklıklara karşı toprak ilaçlamaları ekim veya dikimden önce toprak boş iken veya dikim sırasında, tohum ilaçlamaları ekim-dikim öncesinde yapılmaktadır. Ayrıca yeşil aksam ilaçlamalarında bitkinin tümünün ilaçla kaplanması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP