Yeşil Soğan Yetiştiriciliği

Yeşil Soğan Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:42
Yeşil Soğan Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil Soğan Yetiştiriciliği

Yeşil soğan yetiştiriciliği : Yeşil soğan tohumu veya taze soğan, Allium cepa grubundan bir soğan çeşididir. Bir sebze olarak kullanılmakta olup çiğ ya da pişmiş olarak yenilmektedir. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Soğan bitkisi iki yıllıktır. Birinci yıl yumru, ikinci yıl da tohum oluşmaktadır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilmektedir. Sıra arası 15-20 cm sıra arası 1-2 cm sıra üzeri olmalıdır.

Yeşil soğan yetiştiriciliği.   Yeşil soğan tohumu generatif faza daha geç geçerken çiçek sapı ve çiçeklenme de daha geç olur. Doğrudan tohum ekimi: Aynı sezonda 5-6 aylık dönemde başlar elde edilmektedir.  Arpacık (kıska) ile ekim: 1. yıl arpacık elde edilmektedir. 2.yıl bu arpacıklar ekilerek baş elde edilmektedir. Fide ile yapılan yetiştiricilik: Süresi tohum ekimiyle olan yöntemle aynıdır. Aynı yıl baş elde edilmektedir. Makinalı tarıma en uygun ekim doğrudan tohum ekimi yöntemidir. Ayrıca iyi bir toprak hazırlığı yapılması gerekmektedir.

Hafif bünyeli, bitki besin elementlerince noksan olmayan humusça zengin kumlu –tınlı toprakları sever. Ayrıca toprak asitliğine hassas olduğundan toprak pH’sı 6-6,5 olmalıdır. Yeşil Soğan Tohumu yetiştiriciliğinde münavebe gerekmektedir. Üst üste aynı tarlada soğan yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri serin karasal iklimi sever, yağışlı bir ilkbahar mevsimi ister.

Yeşil soğan yetiştiriciliği . Baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olmasını ister. Erken gelişme devresinde 10-12 ˚C olmalıdır. Baş bağlama döneminde 20-21 ˚C, olgunlaşma için ise 24-27 ˚C sıcaklıklar istenir. Soğan yetiştirilecek tarlaya, aynı yıl çiftlik gübresi verilmemektedir. bir yıl önce uygulanan çiftlik gübresi daha iyi sonuç vermektedir. Toprak tahlili yaptırılan toprağa uygun olarak kimyevi gübreler verilmektedir. Azotun fazla kullanılması verimi artırmakla beraber, kaliteyi ve dayanıklılığı azaltmaktadır.

Yeşil Soğan Tohumu yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Ayrıca yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Özellikle baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Yemeklik soğanla yapılan üretimde ise her soğan, soğan iriliği ne bağlı olarak 2-8 adet büyüme konisi taşır. Böylece belli büyüklüğü kazanan soğanlar sökülerek yıkanırlar. Sarı yapraklarından ve köklerinden arındırılarak demetler halinde pazarlanırlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP