Sunter Yonca Özellikleri

Sunter Yonca Özellikleri

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:38
Sunter Yonca Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sunter Yonca Özellikleri

Sunter yonca özellikleri.  Bu yonca çeşidi literatürde bulunan birçok yoncanın, çeşit özelliklerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Ayrıca  üstün nitelikli bir çeşit olarak bilinmektedir.  Bir baklagil yem bitkisi olan Sunter yonca, havada bulunan serbest azotu toprağa kazandırarak azotlu gübre ihtiyacını karşılamaktadır.  Ayrıca toprağın organik maddece zenginleşmesini de sağlamaktadır. Sunter Yonca Tohumu uygun bakım şartlarında dormansi 5-7 olup, yaklaşık 24-30 günde biçime gelmektedir. Aynı zamanda ekonomik ömrü 4-5 yıl arasında değişmektedir.

Sunter yonca özellikleri. Sunter yonca da; dallanma ve yapraklanma yoğun olup, koyu yeşil renktedir. Sunter yoncada uygun biçim zamanı %10-15 çiçeklenme dönemi olarak bilinmektedir. Ayrıca yoncanın derin ve güçlü kök yapısı sayesinde bir sonraki biçime gelme hızı yüksektir. Sunter Yonca Tohumu yüksek besin değerli bir yonca çeşidi olup, odunsu kısmının az olması ve dallanma mesafesinin birbirine yakın olması, yaprak yoğunluğunun daha fazla olması sebebiyle protein değeri oldukça yüksek, çok nitelikli bir yem bitkisidir.

Sunter yoncanın en belirgin çeşit özelliği gövde yapısının dik ve sağlam olmasıdır. Bu özelliği de çeşidin uygun bakım şartlarında yatmasını engelleyerek maksimum seviyede boylanmasını sağlar. Ekim derinliği 1,5-2 cm arası olup, ot üretimi için kullanılacak tohum miktarı 2,5,3,5 kg/da’dır. Elle atmada bu miktar 1,5-2 kat artmaktadır.

Sunter yonca Türkiye’nin bütün bölgelerinde ekilebilen, adaptasyon kabiliyeti çok yüksek, phytophthara kök çürüklerine çok dayanıklı derin kök sistemine sahip bir çeşittir. Bu özelliği ile kurak dönemlerde de büyüyebilen bir çeşittir. Bu nedenle diğerlerinden farklı kılan en belirgin özelliği olmuştur. Sunter yoncanın biçim sayısı, ekolojik koşullara dayalı vejetasyon süresinin uzun olduğu Ege ve Akdeniz bölgesinde 7-8 biçim alınmaktadır.

Ayrıca  İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde 5-6 biçim alınmaktadır.  Karasal iklimin hüküm sürdüğü Doğu bölgelerinde ise 4-5 biçime kadar çıkabilmektedir. Koyu yeşil renkli, geniş yapraklı, yaprak yoğunluğu çok fazla ve dallanma aralığı birbirine yakındır. Ayrıca boyu 1,5 metreyi bulabilen bir çeşittir. Sunter Yonca Tohumu protein, kalsiyum ve diğer mineraller ile B, C, D, E ve K vitamini açısından zengindir. Ayrıca çok yıllık, yeşil ve kuru ot olarak kullanılabilen, çiçek veren bir baklagil yem bitkisi olarak bilinmektedir.  Aynı zamanda ot verimi yüksektir ve bölgelere göre değişmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP