Mor Soğan Tohumu Özellikleri

Mor Soğan Tohumu Özellikleri

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:49
Mor Soğan Tohumu Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mor Soğan Tohumu Özellikleri

Mor Soğan Tohumu Özellikleri. Ülkemizin bütün bölgelerinde mor soğan yetiştirilebilmektedir. Üretim miktarları Trakya Bölgesi ile Balıkesir , Bursa, Bandırma, Amasya, Çorum, Tokat, Kastamonu, Hatay ve Denizli illerinde yoğunlaşmaktadır. Mor soğanın kökleri her kök gövdeye ayrı ayrı bağlanmıştır; ancak kökler yaşlandığı zaman bazen çatallaşarak saçak kök görünümü kazanır. Soğan kökleri yüzlektir.

Köklerin yaklaşık %75 i toprağın 20-25 cm derinliğinde gelişmektedir. Kökler ince, uzun ve beyaz renklidirler. Işıklanma süresi ve sıcaklık, soğan yetiştirmeyi kısıtlayan 2 faktördür. Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğu, baş bağlama için önemlidir. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek  duyulmaktadır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır. Soğan bitkisi -8 derece ve hatta –10 derece sıcaklıklara dayanır. Mor Soğan Tohumu çimlenmesi için minimum toprak sıcaklığı 0 derecedir. Optimum çıkış 20-25 derecede olmaktadır.

Mor Soğan Tohumu Özellikleri. Soğanlar toprakta bulunan yüksek asit oranına karşı oldukça duyarlıdırlar ama uygun toprak  pH 6,0-6,5 arasında olmalıdır. Soğan yetiştiriciliğinde sulama çok önemlidir fakat soğanlar, devamlı rutubetli bir toprakta yetiştirilmemelidir. Çünkü: bu gibi durumlarda fazla sulama zararlı olur ayrıca uzun süre dayanıklılıklarını korumaları zorlaşmaktadır. Soğanlar olgunlaşma dönemine girdiklerinde sulama kesilmelidir ve mümkün olduğunca toprağın çabuk kuruması sağlanmalıdır. Soğanlar masura sisteminde yetiştiriliyorsa karık usulü, fakat  düzde yetiştirme yapılıyorsa yağmurlama usulü sulama yapılmalıdır. Mor Soğan Tohumu toprakta organik maddenin bulunmasını ister fakat organik gübrelemeye hassas bir bitkidir. Ortalama olarak dekara 8-10 kg azot, 8-10 kg fosfor ve 12-15 kg potasyum verilmesi  gerekmektedir çünkü : gübreleme programı verim ve kaliteyi artırmalıdır bu yüzden bu şekilde gübreleme yapmak yeterli olmaktadır.

Mor Soğan Tohumu Özellikleri.  Tohum şekil olarak küreye benzemektedir. Mor Soğan Tohumu verimi dekarda ortalama 6-8 tondur. Dişi organ 2-6 arasında tohum meydana getirir. Tohumların renkleri parlak siyahtır. Üstü kırışıktır.1 g’da 200 ila 275 adet tohum bulunmaktadır. Bin tane ağırlığı 2,7- 4 g arasında değişmektedir. Tohumlar çimlenme güçlerini 2 yada3 yıl muhafaza etmektedir. Tohumlar tarlaya ekildikten sonra 4 yada 6 hafta bozulmadan kalabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP