Kurak Arazide Yonca Yetiştiriciliği

Kurak Arazide Yonca Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:40
Kurak Arazide Yonca Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurak Arazide Yonca Yetiştiriciliği

Kurak arazide yonca yetiştiriciliği yapmak için ekimde kullanılan yonca tohumu temiz olmalı ve yabancı ot tohumu içermemelidir. Ekim öncesi tarla yabancı otlardan temizlenmeli ve özellikle yetiştiriciliğin ilk yılında çapalamaya önem verilmelidir. Üretimin devam eden yıllarında yabancı ot mücadelesi düzenli olarak devam ettirilmelidir.

Yonca ekim sonrası dekara 3 veya 4 kg saf azot uygulaması verim artışına neden olmaktadır. Aynı zamanda ekim öncesi toprak işlemesi sırasında 12-16 kg/da saf fosfor uygulaması yapılmaktadır. Ekimle birlikte ise 4 kg/da saf azot ve 12 veya 20 kg/da saf potasyum verilmesi uygun olmaktadır. Ekim sonrası en fazla fosfora ihtiyaç duymaktadır. Fosforlu gübreler yoncada kalitenin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca genel olarak her yıl sonbaharda 6 veya 8 kg/da saf fosfor uygulaması yapılmaktadır. Kimyasal gübrelerin yanında iyi yanan gübre verilmesi gerekmektedir.

Kurak arazide yonca yetiştiriciliği. Yonca bitkisi susuzluğa karşı dayanıklıdır. Fakat yeterli sulama yapılırsa daha iyi verim alınır. Bitkide su eksikliği varsa yaprakları mavimsi yeşil renk almaya başlar. Hafifçe pörsüyen yapraklar susuzluk devam ettikçe sararır. Yetiştiricilikte yapılan sulama miktarı biçim sayısına bağlıdır. Sulamanın biçimden bir hafta önce ve bir hafta sonra yapılması yeterlidir.

Son derece gelişmiş olan bir bitki grubuna girmektedir. Ancak en uygun büyüme ve gelişme ortamı suyu bol olan, sıcak ve kurak hava şartlarına sahip ortamlardır. Bu sebeple de yonca sıcak iklim bitkisi olarak değerlendirilmektedir. Kurak ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Sulama ve yağmur koşullarını çok sevmektedir. Yıllık yağışı 350 ve 450 mm olan yerlerde sulanmadan yetiştirilebilmektedir. Yonca tohumu fide döneminde soğuklara dayanıksızdır. Yaşlanma ile birlikte soğuğa dayanıklılığı artar.

Kurak arazide yonca yetiştiriciliği. Derin kök yapısına sahiptir, bu şekilde kuraklığa dayanıklılığını arttırır. Sulama oranları ve nemli, sulu alanlarda yetiştirilen yoncalar verimi oldukça fazla ve biçme sayısı da o oranda artmaktadır. Bu şekilde, her biçim öncesi ve sonrasında gerçekleştirilecek olan sulama işlemleri ile birlikte biçim sayısı ve alınacak olan ot miktarı arttırılabilir.

Tüm şartlara dayanıklı olan yonca kış şartlarına da oldukça dayanmaktadır. Fakat genç bitkilerin taze sürgünleri kış donlarına karşı dayanıksız bir yapıda olmaktadır. Fakat en uygun büyüme ve gelişme şartları suyu bol olan, kurak ve sıcak hava şartlarına sahip bölgelerde olmaktadır. Yonca tohumu oldukça geniş adaptasyonu olan ve her bölgede yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP