Kapıdağ Mor Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır

Kapıdağ Mor Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:44
Kapıdağ Mor Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kapıdağ Mor Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır

Kapıdağ Mor Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır. Soğan sıcağa karşı toleranslı bir sebzedir fakat iklimi serin olan yerlerde daha verimlidir. Bitki erken gelişme devresinde serin havaya ihtiyaç duymaktadır. Baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması istenilen şarttır. Erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 12,8ºC olmalıdır. Baş bağlamaya başladığı zaman 21 dereceye ihtiyaç duymaktadır. Başın olgunlaşması için 24 ila 27 ºC optimum sıcaklıklar istenmektedir. Soğan bitkisi -8 ila -10 ºC sıcaklıklara dayanır. Kapıdağ mor soğan tohumu geçci bir çeşit olduğu için  13 ila 15 saat gün uzunluğuna ihtiyaç duymaktadır. Kabukları mor renkli bitki yapısı güçlüdür. Tohumların çimlenebilmesi için toprak sıcaklığının minimum 0 °C olması gerekmektedir. Optimum çıkışlar ise 20 ila 25°C’de gerçekleşmektedir.  Yeterli düzeyde bitki besin maddesi içeren hafif topraklarda yetişmektedir. Yetiştirildiği bölgenin genel toprak yapısı Kumlu-tınlıdır.5 ila 8 katmanlı, kabuk rengi koyu kırmızı mor renkte, soğan eti rengi kırmızı, tatlı ve sulu bir yapıya sahiptir.

Kapıdağ Mor Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır.  Kapıdağ mor soğan tohumu ekimi Ekim ayında tohum yastıklarına yapılmalıdır. Mart veya Nisan aylarında tohum yastıklarındaki fideler esas dikim yeri olan tavalara dikimi yapılmaktadır. Dekardan 4 veya 6 ton baş soğan alabilmek için dekara 15 kg saf azot, 10 kg saf fosfor ve 15 kg saf potasyum gerekmektedir. Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü ekimde taban gübresi olarak  verilmektedir. Geriye kalan azot ve potasyumlu gübrelerin bir kısmı ekimden 1 ay sonra, diğer kısmı da baş oluşturma döneminde verilemektedir. Soğan yetiştiriciliği yapılacak olan tarlada yabancı ot mücadelesine 1 yıl önceden başlanmaktadır

Kapıdağ Mor Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır. Arazi sonbaharda 20 veya 25 cm derinliğinde işlenmektedir. Fakat bu işlemden sonra yabancı ot oluşursa, kış döneminde toprak bir kez daha sürülebilmektedir. Ekim işleminin yapılacağı geç sonbahar ya da kış ayları geldiğinde, toprak tavı yakalanınca bir kez daha toprak işlenerek ekime hazırlanmalıdır.  Gerekirse ilaçlama yapılabilmektedir. İlaçlama yapılırken çok dikkat edilmelidir çünkü topraktaki ilaç kalıntıları çimlenmeyi olumsuz etkileyebilmektedir.  Kapıdağ mor soğan tohumu  2 veya 3 cm baş çapına ulaşınca, üst tarafı kırılıp yatırılarak gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemle soğan başının daha iyi olgunlaşması ve baştaki kofluğun giderilmesi sağlanabilmektedir. 15 veya 20 gün geçince dış yaprakların tamamı kurur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP