kabakta külleme hastalığı ile mücadele yöntemleri

kabakta külleme hastalığı ile mücadele yöntemleri

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:23
kabakta külleme hastalığı ile mücadele yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabakta Külleme Hastalığı

Kabakta Külleme Hastalığı. Bitkinin önce yaşlı yapraklarında daha sonrasında genç yapraklarda belirtisini göstermektedir. Yaprağın üst yüzeylerinde parça parça lekeler oluşmaktadır. Bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini , yaprak sapını ve gövdeyi kaplamaktadır. Lekeler ilk başlarda   beyaz renkli olarak daha sonrasında lekeler esmer hale gelmektedir.  Yapraklar kuruyup dökülmektedirler.  Hastalık için uygun sıcaklık 27 C ‘ dir.Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalıktan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakta Külleme Hastalığı.  Külleme hastalık etmenleri dünyanın bir çok yerinde tarla ve sera koşullarında görmek mümkündür. Hastalık kabakgil bitkilerde ana problemlerden bir tanesidir. Meyvelerin küçülmesine bitkilerde hasat periyodu oluşturduğundan verim önemli ölçüde azalmaktadır. Etkilenen bitkilerin yaprakları tam büyüklüğe ulaşamaz ve bundan dolayıda meyveler güneşten yanabilmektedir. Ayrıca erken  de olgunlaşmaktadırlar. Hastalık etmeni için uygun koşullar sık bitki ve düşük ışık yoğunluğudur.

Yüksek nisbi nem ise infeksiyon ve sporların canlılığı için uygun, fakat infeksiyon %50′ den düşük nisbi nem ortamlarında da olmaktadır. Kuru ortamlar ise hastalık sporlanması ve yayılması için elverişlidir. Bitki yüzeyindeki yağmur ve serbest su istenilmez, bunun yanında hastalık gelişimi çiğ oluşumunun varlığında da, yokluğunda da gelişmektedir. Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalıktan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakta Külleme Hastalığı. Kabakgillerde (hıyar ,kavun ,kabak , karpuz) Hasattan sonra bitki artıkları yakılmalıdır. Temiz kabak tohumu tercih edilmektedir. Kabakta külleme ilk hastalık belirtileri görülmeye başladığında ilk ilaçlama yapılmalıdır. Diğer ilaçlama tarihleri ise bölgenin iklim özelliklerine bakılarak ayarlanmalıdır. Havanın serin zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde olmalıdır. Genellikle 10 günlük aralıklarla hastalığın seyrine göre 2-5 ilaçlama yapılmaktadır.  Sistemik olan ilaçlar 15 gün ara ile uygulanmalıdır. Yağıştan sonra ve fazla çiğ bulunduğunda toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP