Kabakgillerde Külleme Hastalığı

Kabakgillerde Külleme Hastalığı

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:22
Kabakgillerde Külleme Hastalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabakgillerde Külleme Hastalığı

Kabakgillerde Külleme Hastalığı. Bitkilerin önce yağlı yapraklarında görülmektedir. Hastalık ilerlediğinde genç yapraklara da geçer. Öncelikle yaprağın üst yüzeyinde  nispeten yuvarlak  lekeler oluşur, sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını kaplar.  Lekeler ilk zamanlarda beyaz renkte toz tabakası gibi görünür, zaman ilerledikçe esmerleşirler. Yapraklar kuruyup dökülmeye başlarlar. Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalıktan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakgillerde Külleme Hastalığı. Hastalık bitkilerin önce yağlı yapraklarında görülür, daha sonra genç yapraklara da bulaşmaktadır. Öncelikle yaprağın üst yüzeyinde  nispeten yuvarlak  lekeler belirmektedir. Daha  sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını kaplamaktadır.

Lekeler ilk zamanlarda beyaz renkte toz tabakası gibi görünür, zaman ilerledikçe esmerleşirler. Yapraklar kuruyup dökülmeye başlar. Tarla ve sera koşullarında görülmektedir. Hastalık kabakgil bitkilerde ana problemlerden bir tanesidir. Meyvelerin küçülmesine, azalmasına ve bitkilerde daha kısa hasat periyodu oluşturduğundan verimde önemli ölçüde azalma görülmektedir.

Etkilenen bitkilerin yaprakları tam büyüklüğe ulaşamaz ve bundan dolayı da meyveler güneşten yanmaktadır ya da erken olgunlaşmaktadır. Külleme hastalığının infeksiyonu ve hastalık belirtileri çoğunlukla 3-7 gün içerisinde görülmektedir. Çok sayıda konidisporları kısa bir süre içerisinde oluşmaktadırlar. Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalık etmeninden korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakgillerde Külleme Hastalığı. Uygun koşullar sık bitki ve düşük ışık yoğunluğundadır. Yüksek nisbi nem ise infeksiyon ve sporların canlılığı için uygun olmaktadır. Fakat infeksiyon %50′ den düşük nisbi nem ortamlarında da olmaktadır. Kuru ortamlar ise hastalık etmeninin kolinizasyonu, sporlanması ve yayılması için elverişlidir. Bitki yüzeyindeki yağmur ve serbest su istenilmemektedir. Bunun yanında hastalık gelişimi çiğ oluşumunun varlığında da, yokluğunda da gelişmektedir. İnfeksiyon 20-30 °C sıcaklıklarda olabilirler, gelişme için ortalama sıcaklık 25-30 °C arasındadır. Hastalık etmeninin farklı ırklarından da ( 3 ırk) bahsedilmektedir. Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılması gerekmektedir.

Temiz kabak tohumu tercih edilmektedir.  Havanın serin zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde olmaktadır. Genellikle 10 günlük aralıklarla hastalığın seyrine göre 2-5 defa ilaçlama yapılabilmektedir. Sistemik olan ilaçlar 15 gün ara ile uygulanmaktadır. Yağıştan sonra ve fazla çiğ bulunduğunda toz kükürt uygulaması yapılmamaktadır. Zira çıkabilecek güneş nedeni ile yanıklar meydana gelebilmektedir. Genellikle günlük sıcaklık ortalaması 27 derecenin üstünde ve orantılı nemin de % 50’nin altına düştüğü zamanlarda ilaçlamaya ara verilmesi gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP