Kabak Tohumu – Sakız Kabağı Yetiştirme Tekniği

Kabak Tohumu – Sakız Kabağı Yetiştirme Tekniği

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:28
Kabak Tohumu – Sakız Kabağı Yetiştirme Tekniği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sakız Kabağı Yetiştirme Tekniği

Sakız Kabağı Yetiştirme Tekniği. Ekimi yapılmadan önce çekirdeklerin bir gün öncesinden suda ya da nemli bir bez içinde bekletilmesi önerilir. Bu şekilde çimlenme süresi kısalır. Kabak tohumu direkt gün ışığı almayan toprağa ekilir. Düzenli olarak toprağın nemlendirilmesi kabağın fide haline gelmesini kolaylaştırır. Sulama işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise özellikle bitki yapraklarına su değdirilmemesi gerekliliğidir. Ayrıca çok hızlı bir ivme ile büyüyen kabağın lezzeti yetiştirilme şekline göre değişmez. Kabağın lezzetli olması için sık sık toplanması ve küçük boyutlu olanlardan seçilmesi gerekir.

Sakız Kabağı Yetiştirme Tekniği. Tohumunu direk tarlaya ekerek yapabildiğimiz gibi viyoller de veya torbalarda da yetiştirip tarlaya aktarabiliriz. 10-12°C Toprak sıcaklığında ekim yapılmalıdır. Ayrıca ekim 60-80 cm sıra arası, 40-60 cm sıra üzeri olacak şekilde ocaklara yapılmalıdır. Sakız kabağı yetiştiriciliği masuralarda yapılır. Özellikle sakız kabağı için tekli masura uygundur.  Masura genişliği 40 cm ve iki masura arası 30-40 cm olmalıdır. Kabak tohumu nun ekim derinliği yaklaşık 3-4 cm olmalıdır. Ayrıca yaklaşık bir hafta sonra çimlenme olmaktadır. Kabaklar sert iklimden hoşlanmaz . Daha sonra  soğuktan çabuk zarar görmektedir.0°C sıcaklıkta bitkilerde üşüme şoku meydana gelir.

Sakız Kabağı Yetiştirme Tekniği. En iyi gelişme sıcaklığı 20-25°C‘dir. Sakız kabağı 15°C gibi düşük sıcaklıkta bile meyve bağlamaktadır. Fazla sıcaktan ve nemden hoşlanmaz. Her türlü toprakta yetişirse de, fazla kumlu ve ağır topraktan hoşlanmamaktadır. Organik maddece zengin, orta yapılı topraklarda iyi yetişmektedir. Topraktaki humus miktarının fazla olmasından hoşlanır. Dekara 4-6 ton çiftlik gübresi ilave edilmelidir. Çiftlik gübresinin Sonbahar’ da verilmesi uygundur. Toprak tahliline göre ticari gübreleme yapılmalıdır.

Kabak tohumu çimlenmeden hasada kadar 40-50 günlük bir dönemden geçer ve hasat edilir. Hasat zamanı önemlidir. Hasadı geciken sakız kabağın çekirdek oluşumu başlar. Ayrıca çekirdek oluşumu kaliteyi düşürür. Yaklaşık 30-35 günde çiçeklenme gerçekleşir bunu takip ederek meyveler oluşmaya başlar. Meyveler ortalama olarak çiçeklenmeden sonra 10-20 gün içerisinde toplanmalıdır. Erkenci sakız kabağı yetiştiriciliğinde fideleri önceden yetiştirip yerine aktarılmaktadır. Serada yetiştiricilik yapılmıyorsa, tohum ekim zamanını ayarlarken fidenin tarlaya dikimindeki hava ve toprak sıcaklığını da dikkate almalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP