Kabak Mildiyösü

Kabak Mildiyösü

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:21
Kabak Mildiyösü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabak Mildiyösü 

Kabak Mildiyösü . Hastalıklı yaprakların alt yüzünden çıkan Pseudoperonospora cubensis Berkeleyand Curtes’in sporangiyoforları dikotom olarak dallanmıştır ve dal uçlarında iki adet sterigma bulunur. Uçları sivri olan bu sterigmalar içe veya dışa doğru az ya daçok kıvrık olabilir. Sporangiumlar sterigmalar üzerinde oluşur ve ince zarlı olup boyutları 14–23×21–39 µm arasındadır.

Uygun koşullarda çimlenen sporangiumlar 10–13 µm çapında zoosporlar oluşturur. İlkbaharda sporangiyoforlar stomalardan tek olarak veya çok nadiren ikişerli gruplar halinde çıkar. Bunların uçlarında elipsoit veya silindir şeklinde açık gri, sarı, esmer renkli sporangia vardır. Ayrıca bu etmenden korunmak için dayanıklı  kabak tohumu kullanımı  oldukça önemlidir.

Kabak Mildiyösü. Rüzgâr, yağmur damlaları ve tarım aletleri vasıtasıyla kolayca çevreye yayılabilirler. Bu şekilde taşındıkları bitkiler üzerinde  oluşan zoosporların çimlenmesiyle bitkiye giriş yaparlar. Epidemi, 20–22°C  sıcaklık ve %90 orantılı nemde gerçekleşir. Hastalık yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerle kendini belli etmektedir.  Hastalık ilerledikçe bu lekeler koyulaşmaktadır. Yaprağın alt yüzünde ve bu lekelerin tam altında gri veya menekşe renginde fungusun fruktifikasyon organlarından oluşan bir küt tabakası görülmektedir.

Şiddetli şekilde hastalanan yapraklar sararır, sonra kahverengine dönmektedir. Yaşlı yapraklarda kısa zamanda kurumaktadır. Bir süre sonra da taze ve genç yapraklar kurur ve bitki tamamen ölmektedir. Orantılı nemin yüksek olduğu üretim alanlarında ekonomik seviyede ürün kaybına neden olmaktadır. Hıyar ve kavun ekim alanlarında mücadeleyi gerektiren bir hastalıktır. Etmen tüm kabak, kavun, karpuz çeşitlerinde zarar yapmaktadır. Her  yıl görülen yerlerde hastalık rastlanmadan önce koruyucu önlemler alınmaktadır. Özellikle dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalıktan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabak Mildiyösü. Kültürel Mücadele: Sık dikimden kaçınılmaktadır. Ayrıca  tarlanın havalanacağı şekilde dikim yapılmaktadır. Tarla çapalanarak toprak havalandırılmaktadır. Yabancı otları yok edilmektedir. Hasat sonrası hastalıklı bitkiler tarladan  imha edilmektedir. Temiz kabak tohumu  tercih edilmektedir.

Kimyasal Mücadele: İlaçlama Zamanı. Kol atman döneminde ilk belirtiler görüldükten hemen sonra ilaçlamaya başlanmaktadır. Hastalığın şiddetine iklim koşullarına göre ilaçlamaya devam edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP