Elle Yonca Ekimi Nasıl Yapılmalıdır

Elle Yonca Ekimi Nasıl Yapılmalıdır

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:48
Elle Yonca Ekimi Nasıl Yapılmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elle Yonca Ekimi Nasıl Yapılmalıdır

Elle Yonca Ekimi Nasıl Yapılmalıdır. Ekim alanı ve üretici sayı bakımından ilk sırada yer alan yoncanın yem değeri de yüksektir. Yonca çok yıllık bir bitkidir ve yeşil ve kuru ot olarak kullanılabilmektedir. Ot verimi yüksektir  bir yılda 3 biçim ile  8 biçim alınabilmektedir. Yonca tohumu yetiştirildiği toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini olumlu yönde etkilemektedir. Bitkinin adaptasyon yeteneği yüksektir fakat en uygun gelişme ortamı  sıcak ve kurak alanlarda olmaktadır.  Yıllık yağış miktarı  350-450 mm olan yerlerde sulamadan yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Elle Yonca Ekimi Nasıl Yapılmalıdır. Toprak ph derecesi 6.5 den az ise ekimden 6 ila 7 ay önce kireç verilerek pH yükseltilmelidir. Yonca tohumu çok küçük oldukları için ekimin yapılacağı toprak yüzeyi ufalanmalıdır. Çünkü: Ağır topraklarda ufalanan toprak yüzeyinin kaymak tabaka bağlayabilmektedir. Yabancı otların gelişimini önlemek için  ilkbahar ayında yüzeysel toprak işleme yapılmalıdır. Birden fazla hasat edilebilen bir bitki olan yoncanın su ihtiyacı diğer kültür bitkilerine göre  daha yüksektir. Biçimden 7 ila 10 gün önce ve biçildikten bir hafta sonra olmak üzere her biçimde  2 sulama yapılmalıdır. Tohumlar küçük olduğundan genellikle 1 yada 2 santimetrelik derinliğe ekilmelidir.

Elle Yonca Ekim i Nasıl Yapılmalıdır. Yonca ekimi serpme ve sıraya ekim şeklinde yapılmaktadır.  Elle yonca tohumu ekiminde serpme yöntemi kullanılmaktadır. Sıra arası yağışlı yerlerde 15-20 cm, kuru bölgelerde ise 30 cm olmalıdır. Toprağın besin maddece uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yoncanın kalitesi , verimi ve ömrünün olumsuz etkilenmemesi için tarla parsellerinin düzgün olması gerekmektedir. Yabancı otlardan temizlenmelidir ve tohum yatağının merdane  ile  bastırılması gerekmektedir.

Taban suyu yüksek veya kötü drenajlı topraklardan istenen verim alınamamaktadır. Taban suyu, özellikle aktif kök derinliğinden daha derin yani 2 m’den daha fazla aşağıda olması istenen durum arasındadır. Yonca en fazla tınlı, kumu çok olmayan, yeterli derecede kireç içeren toprakları sevmektedir. Ekiminden sonra yağmur yağmış veya ön bitkiye ahır gübresi verilmemiş ise killi topraklar kaymak bağlamaktadır. İyi bir çıkışın sağlanması için toprağın dişli veya hafif bir merdane ile işlenmesi, dolayısıyla da oluşan kaymak tabakasının kırılması gereklidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP