Çorum Moru Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır

Çorum Moru Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:47
Çorum Moru Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çorum Moru Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır

Çorum Moru Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır. Soğan sıcağa karşı toleranslı bir sebzedir fakat iklimi serin olan yerlerde daha verimlidir. Ülkemizin bütün bölgelerinde soğan yetiştirilebilmektedir. Üretim miktarları Trakya Bölgesi ile Balıkesir , Bursa, Bandırma, Amasya, Çorum, Tokat, Kastamonu, Hatay ve Denizli illerinde yoğunlaşmaktadır. Gün uzunluğu soğan üretiminde önemlidir. Çorum moru soğan tohumu  gelişme döneminde 18 veya 20°C civarındaki sıcaklıklara ve yağışa ihtiyaç duymaktadır ama baş bağlama döneminde ise sıcaklığın 23-26°C’ler civarında olması ideal baş gelişimini sağlamaktadır.

Baş kuruması döneminin kurak olması istenmektedir. Aksi halde olgunlaşmamış soğanlar hemen yeniden kök meydana getirerek gelişmelerini sürdürmektedirler.
Soğan çimlenme sonrası genç dönemde ortaya çıkan ani soğuklardan zarar görmektedir fakat -8°C’ye kadar donmaz. Ancak soğuktan zarar gören bitkilerde gelişme durmaktadır bu yüzden yapraklar sararır. Havaların soğuması uzun sürede olursa bitkinin soğuktan zarar görmesi azalmaktadır.

Çorum Moru Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır. Soğan humusça zengin veya derin bünyeli kaymak bağlamayan topraklarda iyi gelişmektedir. Killi-kumlu veya kumlu-killi topraklarda çok başarılı şekilde üretilmektedir. Taban suyu yüksek yerlerde soğan tarımından kaçınmalıdır çünkü: Ağır killi topraklarda çorum moru soğan tohumu tarımı yapmak yanlıştır. Bundan dolayı Asit karakterli topraklar tercih edilmektedir.  Toprak pH 6.5-7.5 arasında olması uygundur. Soğan ekilecek olan tarla, sonbahar mevsiminde 15 veya 20 santim arası derinlikte işlenmektedir. Toprak, tırmık ile iyice parçalandıktan sonra bastırılmalıdır  ve tohum ekilmelidir. Ekim  yapılacak dönemde sıcaklığın 10-12 derece arasında olması gerekmektedir. Sıra üzeri aralığı ise 20-30 santim arasında olmalıdır. Bitkiler 10 santime ulaştığında ise aralarındaki mesafeyi ayarlamak adına el yordamıyla kaydırma yapılabilmektedir.

Çorum Moru Soğan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır. Çorum Moru Uzun gün soğan çeşitleri arasındadır. Kabuğu mor renkli ,et rengi morumsu beyaz ve yuvarlak şekildedir. Yüksek rakımlı ekiliş bölgelerine oldukça iyi adapte olan çorum moru soğanının ideal depo ömrü 9 ila 10 aydır. Ocak, şubat veya  mart aylarında ekilebilmektedir. 1 dekara 1.2 Kg soğan tohumu ekilmektedir. Hasadında dekara 6 ile 8 ton arası verim alınmaktadır. Normal soğan çeşitlerinde 2-3 santim olması gereken mesafe, iri çeşitlerde 5-6 cm olmaktadır. Çorum moru soğan tohumu ekim derinliği oldukça önemlidir. İyi sonuç alınan ekimlerde 15-20 cm ara ile ekim yapılmaktadır ve  sıra üzerinde 5 ile 8 cm arasında mesafe bırakılmalıdır. Ekim derinliği de 1-1,5 cm arasında olmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP