Bilensoy80 Yonca Tohum Özellikleri

Bilensoy80 Yonca Tohum Özellikleri

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:43
Bilensoy80 Yonca Tohum Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilensoy80 Yonca Tohumu Özellikleri

Bilensoy80 yonca tohumu özellikleri. Verimi yüksek bir yonca türüdür. Bitki boyu ortalama olarak 70-80 cm boyuna ulaşabilmektedir. İnce saplı olup gövdesinin içi boştur. Soğuk ve rakımı yüksek serin bölgelere uygun bir çeşittir ve çok yıllıktır. Bilensoy 80 yonca tohumu rengi açık taba, koyu ve açık sarıdır. Ülkemizde tescil ettirilen ilk sentetik çeşittir.

Üretimi olacak olan alan  her şeyden önce drenajlı ve tesviyeli olmasına dikkat edilmektedir.  Aksi halde yüksek taban suyu ve durağan  su  yoncada verim düşüklüğüne sebep olmaktadır. Bunun yanında yoncada giderek seyrekleşmeye neden olmaktadır. Fazla eğimli arazilerde yonca üretiminde  önce teraslama, sonra da tesviye gerekmektedir. Yonca toprağını ekime hazırlanırken ilk ele alınacak konu arazinin yabancı bitkilerden temizlenmesidir. Çünkü yonca fideleri, diğer bitki fidelerinden daha yavaş gelişmekte, zamanla yonca bastırılmakta ve yok olmaktadır.

Bilensoy80 yonca tohumu özellikleri. Yonca kökleri derine gitmektedir. Bu nedenle toprakta alt tabakaların da gevşek yapılı olması istenmektedir. Alt toprakta sıkışma varsa, önce dipkazan  denen aletle pulluk tabanı kırılarak  gevşetilmektedir. Bu işlemden sonra toprak önce yüzlek olarak sürülmektedir. Ayrıca yabancı bitki tohumlarının çimlenmesine ortam hazırlanmaktadır. Daha sonrasında da derin sürüm yapılarak yabancı bitkiler toprağa gömülmektedirler. Bilensoy 80 yonca tohumu çok küçük olması nedeniyle, ekim işlemi için tarla çok iyi hazırlanmaktadır.

Bir yılda 6-8 kez biçim yapılabilmekte ve yıllık su tüketimi sıcak yörelerde 2500 mm ye kadar varmaktadır. Nisan, Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmaktadır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmektedir. Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden sonra mutlaka sulanmaktadır. Sulamalar uzun tava veya yağmurlama metoduyla yapılmaktadır.

Bilensoy80 yonca tohumu özellikleri. Biçimde anız yüksekliği 5 cm olmaktadır .Ota biçim için çiçeklenmenin başlangıç dönemi(1/10 çiçeklenme) genel olarak ideal kabul edilmektedir. Her biçimde dekardan ortalama 1.5-2 ton yeşil ot alınabilmektedir. Bunun kuru ot karşılığı 250-350 kg’dır. Bilensoy 80 yonca tohumu biçimden sonra en önemli olay, yapraklarını dökecek kadar kurumasına izin vermeden, tarlada biraz kuruttuğumuz otun toplanmasıdır. Çünkü yapraklar, yonca otunun en değerli ve kaliteli yem kısmını oluşturmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP