Bezelyenin Sıcaklık İsteği hakkında merak ettiğiniz her şey

Bezelyenin Sıcaklık İsteği hakkında merak ettiğiniz her şey

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:20
Bezelyenin Sıcaklık İsteği hakkında merak ettiğiniz her şey
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelyenin Sıcaklık İsteği

Bezelyenin sıcaklık isteği. yüksek olmadığı ve uzun gün bitkisi olduğu için  iklim şartlarına bağlı olarak sonbahar veya ilkbaharda bezelye tohumu ekimi yapılabilir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde olduğu gibi kışı ılıman geçen alanlarda  kışlık ekim yapılabilmektedir. Bu gibi yerlerde ekimler Ekim ayından Aralık ayına kadar olan sürede tamamlanır.

Bezelye iklim isteği bakımından kaprisli bir bitkidir. Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türüdür. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermesine karşın sıcak ve kuru havalardan hoşlanmaz. Yetiştirilme dönemi süresince sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması arzu edilmektedir. Çimlenme döneminde topraktaki yüksek rutubet tohumun çürümesine neden olur.

Bezelyenin sıcaklık isteği. Toprak sıcaklığı 7-8°C olduğunda tohum ekimi yapılmaktadır. Bezelye tohumu 2°C de çimlense de, çimlenme çok yavaş olur. Özellikle gelişme döneminde yüksek sıcaklık ve uzun güneşlenmeden hoşlanmaz. Bu dönemde rutubet ve serin ortam ister. Gelişme döneminde meydana gelen yüksek sıcaklık ve kuraklık bitkinin tüm gücünü generatif faza harcamasına neden olur. Bitki bodur kalır ve meyveler normal iriliklerini alamaz. Çabuk ve zoraki olgunlaşma nedeniyle verim ve kalitede çok büyük kayıplar oluşur. Gelişme döneminde toprak yüzeyine yatan bitkilerde mantari hastalıklar büyük zararlara yol açar, ürünün pazarlanamaz hale gelmesine neden olurlar.

Bezelyenin sıcaklık isteği. Bezelye belli bir sıcaklık toplamından sonra generatif döneme geçer, aksi takdirde vegetatif kalır. Bezelye tohumu çimlenmesi için en uygun sıcaklıklar 15-18°C arasındaki sıcaklıklardır. Çimlenme ve çiçeklenme arasındaki dönemde günlük ortalama sıcaklığın 15-18°C arasında, çiçeklenme ile olgunluk arasındaki dönemde de sıcaklığın 18-21°C arasında olması gerekmektedir. Sıcaklığın yüksek olması durumunda çiçeklenme süresi kısalır. Çiçeklenme ile olgunluk arasındaki dönemde sıcaklığın 10°C? ye düşmesi durumunda ise danenin olgunlaşması gerçekleşmez. Sonuç olarak aynı dönemde sıcaklığın 26 °C nin üzerine çıkması da arzu edilmez. Diğer bölgelerde Mart ayından Mayıs sonuna kadar ekimler  tamamlanmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP