Bezelyede Tarımsal Mücadele

Bezelyede Tarımsal Mücadele

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:23
Bezelyede Tarımsal Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelyede Tarımsal Mücadele

Bezelyede Tarımsal Mücadele. Bezelyede zarar yapan birçok hastalık ve zararlı bulunmakla birlikte bunlardan en önemlileri; kök çürüklüğü, solgunluk, külleme, mildiyö, antraknoz, ile kırmızı örümcekler, yaprak bitleri ve burukuslardır. Bu hastalık ve zararlılarla mücadelenin zamanında ve titiz olarak yürütülmesi bezelye tohumu başarılı üretim için şarttır.

Bezelyede kökler farklı yapıdadır. Özellikle başlangıçta ana kazık kök ve daha sonra bu kökten yanlara doğru ikincil kazık kökler gelişir. Hatta bu köklere bağlı olarak oldukça iyi gelişen bol miktarda saçak kökler oluşur. Böylelikle kök sisteminin büyük bir çoğunluğu toprak yüzeyine yakın bulunmaktadır. Çünkü bezelye sathi köklü bir bitkidir. Köklerin büyük bir çoğunluğu toprak yüzeyine yakın olarak gelişir. Bu nedenle kendinden sonra gelecek bitki için çok iyi bir ön bitki olur. Ayrıca yüzeysel olarak gelişen bu kökler hemen çürüyerek parçalanmaktadır. Bezelye başka bir kültür bitkisi için iyi bir ön bitkisi olmasına rağmen, aynı toprakta ertesi sene tekrar bezelye yetiştirilmesi uygun değildir. Çünkü kökleri vasıtasıyla salgıladığı maddeler nedeniyle ikinci yılda önemli ölçüde verim düşüklüğü görülmektedir. Köklerinde havanın serbest azotunu tutmayı sağlayan rhizobium bakterilerinin oluşturduğu nodoziteler gelişir.

Bezelyede Tarımsal Mücadele. Serin ve yağışlı dönemde yetiştirildiği için alüviyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Ağır topraklardan hoşlanmaz. Çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda tohum iyi çimlenemez. Toprak ıslaklığı gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Erkencilik için bezelye tohumu kumlu-tınlı topraklar daha uygundur. Erkenciliğin düşünülmediği hallerde yüksek verim ve iyi nitelikli ürün alabilmek için iyi drene edilmiş killi-tınlı topraklar tercih edilmektedir. Düşük pH’lı topraklarda azot ve fosfor alınımının azalması nedeniyle dane verimi de azalmaktadır. Bu nedenle toprak pH’sının 6,5-7 civarında olması istenmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP