Bezelyede Olgunluk, Hasat ve Depolama

Bezelyede Olgunluk, Hasat ve Depolama

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:25
Bezelyede Olgunluk, Hasat ve Depolama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelyede Olgunluk, Hasat ve Depolama

Bezelyede Olgunluk, Hasat ve Depolama. Hasat olgunluğuna gelmiş baklalar 2-3 gün içinde hasat edilmelidir. Çünkü kuru ve sıcak havalarda daneler çok çabuk olgunlaşır. Dolayısıyla konservelik özelliği kaybolur. Ayrıca konservelik bezelyelerin hasat olgunluğu tendrometre ile belirlenmektedir. Özellikle en geç iki-üç gün içerisinde hasat edilmelidir.

Özellikle kuru ve sıcak havalarda daneler çok çabuk olgunlaşmaktadır. Hasat zamanında yapılmaz geç kalınırsa daneler unlu bir durum almaktadır. Dolayısıyla konservecilik kalitesi düşmektedir. Konservelik bezelyeler genellikle geniş alanlarda yetiştirilmektedir. Hasat bir seferde ve makineli olarak yapılmaktadır. İlkbaharda ekilen bezelye tohumu 12-16 hafta, sonbaharda ekilen bezelyeler 32 hafta sonra hasat edilmeye başlanmaktadır. Küçük işletmelerde bezelye hasadı kademeli olarak elle yapılmaktadır. Hasat olgunluğuna gelmiş bezelyeler 3-4 gün ara ile düzenli olarak bitkilere zarar vermeden elle hasat edilmektedir. Hasadın kademeli olarak elle yapılması kalite ve verimi olumlu yönde etkilemektedir.

Bezelyede Olgunluk, Hasat ve Depolama. Hasat edilen bezelye tohumu hemen piyasaya sevk edilmektedir. Pazara sevk edilen bezelyeler 5-10 °C’lik sıcaklıklarda 2-3 gün bekleyebilmektedir. Özellikle kuru ve sıcak havalarda daneler çok çabuk olgunlaşmaktadır. Çeşidin yer ve sırık oluşuna, baklada bulunan dane sayısı ve iriliğine, ekolojik şartlara bağlı olarak verim değişmektedir. Bir dekar alandan baklalı taze bezelye olarak 1500-2000 kg, taze iç bezelye olarak 500-800 kg arasında ürün alınmaktadır.

Hasat edilen bezelyeler hemen pazara gönderilmektedir. 5-10°C sıcaklıkta 2-3 gün bekleyebilmektedir. Kuru dane muhafazası daha uzundur.

Bezelyede Olgunluk, Hasat ve Depolama. Sonbaharda yapılan yetiştiriciliğinde, bitkinin gelişme dönemi genellikle yağışlı döneme rastladığı için sulamaya hemen hemen hiç ihtiyaç duyulmamaktadır. İlkbaharda yapılan bezelye tohumu ekimlerinde iyi bir gelişme sağlayabilmek için hava ve toprak şartlarına bağlı olarak düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Çiçeklenmeden önceki dönemde ve meyve tutumundan sonraki dönemde olmak üzere en az iki defa sulama yapılmaktadır. Çok nadir hallerde havalar çok kurak giderse üçüncü bir sulama yapılabilmektedir. Sulama; karık usulü veya yağmurlama şeklinde yapılmaktadır.

Bezelyede zarar yapan birçok hastalık ve zararlı bulunur. Kök çürüklüğü, solgunluk, külleme, mildiyö, antraknoz ile kırmızı örümcekler, yaprak bitleri ve burukuslardır. Bu hastalık ve zararlılarla mücadelenin zamanında ve titiz olarak yürütülmesi gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP