Bezelyede Hastalıklarla Mücadele

Bezelyede Hastalıklarla Mücadele

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:27
Bezelyede Hastalıklarla Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelyede Hastalıklarla Mücadele

Bezelyede Hastalıklarla Mücadele. kültürel ve kimyasal olarak yapılmaktadır. En çok görülen hastalık ve mücadelesi, mildiyö hastalığı ve mücadelesi hastalıkla bulaşık olmayan bezelye tohumu kullanılmaktadır. Özellikle sık ekimden kaçınılmaktadır. Hatta yağmurlama ve aşırı sulamadan da kaçınılmaktadır. Bezelyede hastalık etmeninin bulaşma riski olmayan bitkilerle ekim nöbeti uygulanmaktadır.

Eğer ki, bulaşma riski var ise, dayanıklı çeşitler kullanılmaktadır. Hastalık  etmenine konukçuluk yapan yabancı otların mücadelesi yapılmaktadır. Çünkü, ekimden önce koruyucu olarak tohum ilaçlaması yapılmaktadır. Kimyasal mücadelesi ise, yeşil aksam ilaçlaması ile başlanmaktadır. Hastalığın her yıl görüldüğü bezelye tohumu ekim alanlarında, günlük ortalama sıcaklığın 15 °C ve nispi hava neminin %80’nin üzerine çıkması durumunda ilaçlamaya başlanması gerekmektedir. Hastalıklı bezelyelerin her yıl görülmediği alanlarda ise ilaçlama gerekmemektedir. Eğer ki bezelyede görüldüyse o an ilaçlamaya başlanması gerekmektedir.

Bezelyede Hastalıklarla Mücadele. İklim isteği bakımından kaprisli bir bitki grubuna girmektedir. Çünkü, bezelye serin iklim sebzesi grubuna girmektedir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türü grubuna girmektedir. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermektedir. Ancak, sıcak ve kuru havalarda da yetiştiriciliği yapılmaktadır.

En önemli ve sık görülen bir diğeri ise, antraknoz hastalığı ve kültürel mücadelesi ise, hastalık etmeni olan ve bulaşan olmayan tohum kullanılmaktadır. Çünkü, daha önceki yıllarda hastalıkla bulaşık olduğu olduğu biliniyorsa o tarlalarda ekim yapılmamalı ve 1-2 yıl ekim nöbeti yapılması gerekmektedir. Bezelye tohumu ekimden sonra aşırı sulamadan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü, aşırı nem ve yaprak ıslaklığına neden olmaması gerekmektedir. Bu şekilde hastalıklı bitki sayısı artacaktır. Tarlada görülen bu hastalıklı bitki artıkları tarladan uzaklaştırılarak sökülüp atılması gerekmektedir. Hastalık etmeninin bulunduğu bitkiler yabancı otların mücadelesi yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP