Bezelye Yetiştirme Teknikleri

Bezelye Yetiştirme Teknikleri

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:25
Bezelye Yetiştirme Teknikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Yetiştirme Teknikleri

Bezelye Yetiştirme Teknikleri. Yazlık amaçlı yapılacak bezelye tohumu ekimlerinde ilk toprak işlemesi sonbaharda  yapılarak erken ekim için zaman kazanılır. İkinci ve üçüncü toprak işlemeleri ekim  öncesinde yapılarak aynı  zamanda yabancı ot kontrolü de sağlanır.

Ekimi toprak sıcaklığının 7 – 8 derece olduğu dönemlerde yapılmalıdır. Öncelikle tohumu 2 derece sıcaklığında dahi çimlenme yapabilir. Fakat bu sıcaklıklardaki ekim ve çimlenme sonrasında verim düşmektedir.

Gelişme döneminde yüksek sıcaklıklardan ve uzun güneşlenmelerden hoşlanmaz. Dolayısıyla bezelye bu dönemde daha çok serin bir hava ve rutubetli bir toprak ister.

Bezelye Yetiştirme Teknikleri. Ekim  sonbaharda yapılacaksa ön bitki hasadından sonra toprak 15-20 cm derinlikte gölge tavında veya daha sonra uygun tavda sürülmektedir. Ayrıca ekimin gecikmemesi için toprağın tav durumu uygun olduğu zaman   daha yüzlek olacak şekilde ikinci defa işlenmektedir. Bu işlemede keseklerin parçalanması ve toprağın kısmen tesviyesi amaçlanmaktadır. Bezelye tohumu ekimi öncesi toprak son olarak tam olarak tesviye edilmekte ve ekime hazır hale getirilmektedir.

Gelişme döneminde meydana gelmesi muhtemel yüksek sıcaklıklar ve kuraklık bitkinin tüm gücünü generatif faza harcamasına ve bu sebeple de bodur kalmasına sebebiyet verir. Bu durumda sebze normal irilikte ürün veremez. Çabuk ve zoraki bir olgunlaşma dönemi yaşanmasından dolayı verim düşmektedir. Bununla birlikte bezelye kalitesi olumsuz etkilenmektedir.

Tohum ekimi bölgedeki iklim şartlarına göre değişkenlik gösterebilir. Bu noktada Kasım ayından başlayarak Mayıs ayı sonuna kadar  ekiminin yapılması mümkündür.

Ülkemizde genellikle Şubat ve Mart aylarında ekim yapılmakla birlikte, Kasım sonuna kadar sonbahar çeşitleri, şubat ayından mart ayının ortasına kadar erkenci çeşitler, mart ortasından nisan başına kadar yarı erkenci ve geçici çeşitler, nisan ortasından sonra ise sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekiminin yapılması doğru olacaktır.

Bezelye Yetiştirme Teknikleri.

Bezelye Bitkisinin Yetiştirilme Şekli Nasıl Olmalıdır?
Toprağın Hazırlanması ve Ekim Süreci,
Çapalama Süreci,
Herek Verme Süreci,
Sulama Süreci,
Gübreleme Süreci,
Olgunluğa Ulaşması, Hasat İşlemleri ve Depolama Süreci
Verimlilik

Toprak Hazırlığı, Ekim ve Dikim;

Düzenli bir bitki çıkışının sağlanmasında tohum yatağının önemi  fazladır. Kaba hazırlanmış toprağın bezelye tohumu ekim derinliğinde nem düzeyi çabuk düşer ve toprağın tohumla teması yeterince olmaz. Bu nedenle çimlenme-çıkış gecikir ve düzensiz olur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP