Bezelye Yetiştiriciliğinde Sulama ve Gübreleme Teknikleri

Bezelye Yetiştiriciliğinde Sulama ve Gübreleme Teknikleri

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:15
Bezelye Yetiştiriciliğinde Sulama ve Gübreleme Teknikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Yetiştiriciliğinde Sulama ve Gübreleme

Bezelye yetiştiriciliğinde sulama ve gübreleme. konusuna dikkat edilmelidir. Öncelikle sulama konusuna bakacak olursak sonbaharda yapılan bezelye yetiştiriciliğinde, bitkinin gelişme dönemi genellikle yağışlı döneme rastladığı için sulamaya hemen hemen hiç ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak Kurak yörelerde ya da kurak geçen yıllarda bezelye yetiştiriciliğinde tane verimini garantiye almak için sulama düzenli olarak yapılmaktadır. Sulama genellikle bezelye tohumu çıkışından çiçeklenmeye kadar olan dönemde yapılması önerilmektedir. Bezelye çiçeklenme dönemine kadar normal ve muntazam sulama ister, Çiçeklenme zamanı fazla su istememekle beraber, fazla kuraklıkta meyve ve tohum bağlamaya olumsuz etkilenmektedir.

Bezelye meyve bağlama döneminde toprak su kapasitesinin % 50-65 arasında olmasını istemektedir. Sulanan bitkiler sulanmayan bitkilere göre daha fazla çiçek açar ve meyve bağlar. Bezelye yetiştiriciliğinde ülkemiz de genellikle karık usulü ve salma sulama sistemi uygulanmaktadır.

Bezelye yetiştiriciliğinde sulama ve gübreleme. Tohumunun ilk kez ekimi yapılacak bölgelerde bakteri aşılaması yapılmaktadır. Bezelye tohumu ekim öncesinde verilecek azot, gelişmenin ilk döneminde nodoziteler teşekkül etmediği için faydalı olmaktadır. Maksimum azot bağlama bitkinin çiçeklenme döneminde olur. Bakla oluşumuyla birlikte nodüller de bozulmalar başlar. Bezelye bitkisi potasyum ve fosfor eksikliğine karşı çok hassastır. Bezelye toprak fosforundan iyi istifade eder.

Topraktan azot ve potasyumlu gübreleri erken dönemde fosforunu ise daha geç dönemde yani büyüme durumunda iken alır. Çiçeklenme zamanında gerekli olan bütün bitki besin elementlerini topraktan alır. Toprak yapısına bağlı olarak dekara ortalama 5-7 kg azot, 6-9 kg fosfor ve 4-7 kg potasyum önerilir.Fosfor ve potaslı gübrenin tamamı bezelye tohumu ekiminden 2 hafta önce sürümle birlikte toprağa karıştırılmalıdır. Azotlu gübre ise ekimden önce verilmelidir.

Hafifi bünyeli topraklarda veya hasadın elle yapıldığı yetiştiricilikte toprağa verilen gübre miktarı arttırılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP