Bezelye Yetiştiriciliğinde Çapalama

Bezelye Yetiştiriciliğinde Çapalama

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:17
Bezelye Yetiştiriciliğinde Çapalama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Yetiştiriciliğinde Çapalama

Bezelye yetiştiriciliğinde çapalama. tohumu çimlenerek bitkilerin toprak yüzeyine çıkıp gelişmeye başladığı ilk hafta içinde büyümeleri çok yavaştır. Yabancı otlar bitkilerin 4-5 yapraklı olduğu dönemlerde gelişmeye çok zarar verir. Bu dönemde toprağı havalandırmak, varsa kaymak tabakasını kırmak, yabancı otları almak ve gerekiyorsa seyrelteme yapmak amacıyla birinci çapa yapılmaktadır. Bezelye tohumu ilk çapa çok yüzeysel yapılmamaktadır. Böylelikle köklere zarar verilmemektedir. Birinci çapadan yaklaşık 20 gün sonra bitkiler 25-30 cm boylanmaktadır. Ve yabancı otların fazlalaştığı dönemde ikinci çapa yapılmaktadır.

Bezelye yetiştiriciliğinde çapalama ile bitkilerin boğazları doldurulmaktadır. Genellikle ikinci çapa zamanı çiçeklenmeden önceki döneme denk gelmektedir. Bezelyelere iki çapa yeterli olmaktadır. Ancak kaymak tabakası ve yabancı otların oluşması halinde üçüncü bir çapada yapılmaktadır.

Bezelye yetiştiriciliğinde çapalama bezelye tohumu çimlenerek bitkilerin toprak yüzüne çıkıp gelişmeye başladığı ilk hafta içinde büyümeleri çok yavaştır. Yabancı otlar bitkilerin 4-5 yapraklı olduğu dönemlerde gelişmeye çok zarar verirler. Bu dönemde toprak havalandırılmalıdır. Varsa kaymak tabakası kırılmaktadır. Yabancı otları almak ve gerekiyorsa seyreltme yapmak amacı ile birinci çapa yapılmaktadır. İlk çapa çok yüzeysel yapılmakta ve köklere zarar verilmemektedir. Birinci çapadan yaklaşık 20gün sonra bitkiler 25-30 cm boylanmaktadır. Ve yabancı otların fazlalaştığı dönemde ikinci çapa yapılmaktadır. Bu çapa ile bitkilerin boğazları doldurulmaktadır. Genellikle ikinci çapa zamanı çiçeklenmeden önceki dönemde olmaktadır. Bezelyelere iki çapa yeterli gelmektedir. Ancak kaymak tabakası ve yabancı otların oluşması halinde üçüncü bir çapa yapılabilmektedir.

Bezelye yetiştiriciliğinde çapalama. Sırık bezelyelerde ikinci çapa ile birlikte herek verme işlemi de yapılmaktadır. Kafes tellerle, zikzaklı gergin iplerle, kargı veya sırıklarla bitkilere herek verilmektedir. Herekler bitkilerin rüzgardan ve toprakta bulunan nemden zarar görmemesini sağlar. Bitkiler hereklere büyüme uçlarındaki sülüklerle çok sağlam olarak tutturulmaktadır. Böylece rüzgar ve toprak rutubetinden bitkinin gövdesi, ve meyveleri olumsuz yönde etkilenmemektedir. Ayrıca bezelye tohumu kafes telleri üzerinde de yetiştirilebilmektedir. Bunun için bir metre genişliğindeki ve 3-4 m?de bir dikilen kazıklara kafes telleri meyilli şekilde duvar gibi çekilmektedir. Bezelye bitkileri bu kafes telleri üzerinde çok iyi gelişmektedir. Düzenli hasat yapılarak kaliteli düzgün meyveler elde edilmektedir. Özellikle bu yöntem küçük aile işletmelerinde sofralık, taze bezelye üretiminde kullanılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP