Bezelye Tohumu

Bezelye Tohumu

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:14
Bezelye Tohumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Tohumu Bezelye Toprak İstekleri

Bezelye tohumu bezelye toprak istekleri. bakımından seçicidir. Serin ve yağışlı dönemde yetiştirildiği için alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişmektedir. Ağır topraklardan hoşlanmaz. Çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda bezelye tohumu iyi çimlenmemektedir. Toprak ıslaklığı gelişmeyi olumsuz yönde etkilenmektedir. Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temasını önlemek için gerekli önlemler alınmaktadır.

Yetiştiricilikte erkencilik önemli ise kumlu-tınlı taşlı çakıllı toprakların tercih edilmesi daha uygundur. Özellikle erkenciliğin düşünülmediği hallerde yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmek için tınlı killi topraklar tercih edilmektedir. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar daha uygundur. Dolayısıyla erkenciliğin önemli olmadığı hallerde yüksek verim ve iyi nitelikli ürün alabilmek için iyi draje edilmektedir. Killi-tınlı topraklar tercih edilmektedir. Düşük pH’lı topraklarda azot ve fosfor alınımının azalması nedeniyle dane verimi de azalmaktadır. Bu nedenle toprak pH’ sının 6.5-7 civarında olması istenmektedir.

Bezelye tohumu bezelye toprak istekleri. İlkbahar üretimlerinde topraktaki azot bakterilerini ve mikroorganizmaların faaliyetlerini kolaylaştırmak için toprak sonbaharda 20-25 cm derinlikte bir iki defa sürülerek havalandırılmaktadır. Ekim sonbaharda yapılacak ise tarla anız bozumunu takip eden sürümden sonra olmaktadır. Ekim öncesinde tekrar sürülmektedir. Toprağın çok iyi işlenmesi gerekmektedir. Büyük işletmelerde hasat makine ile yapıldığından tarla yüzeyinin çok düzgün olması gerekmektedir. Hem sonbahar hem de ilkbahar bezelye tohumu ekimlerinde işlenen toprak tırmıkla düzeltilerek ekime hazır hale getirilmektedir.

Bezelye tohumu bezelye toprak istekleri. Tohum ekimi bölgenin iklim şartlarına bağlıdır. Kasım ayından Mayıs ayına kadar tohum ekimi yapılmaktadır. Ülkemizde bezelye tohumu ekimi genellikle Şubat ve Mart aylarında yapılmaktadır. 30 Kasım’a kadar sonbahar çeşitleri, Şubat ayından 15Mart’a kadar erkenci çeşitler ekilmektedir. Nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitler ekilmektedir. 15 Nisan’dan sonra sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmaktadır. Bezelyede verim çeşidi yer ve sırık oluşuna, baklada bulunan dane sayısı ve iriliğine, ekolojik şartlara bağlı olarak değişir. Bir dekar alandan baklalı taze bezelye olarak 1500-2000 kg alınır. Taze iç bezelye olarak ise 500-800 kg arasında ürün alınır.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP