Bezelye Tohumu Çeşitleri

Bezelye Tohumu Çeşitleri

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:29
Bezelye Tohumu Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Tohumu Çeşitleri

Bezelye Tohumu Çeşitleri. Serin iklim sebzesi olan bezelye iklim istekleri bakımından seçicidir. Serin ve nemli koşullarda çok iyi gelişim gösterir fakat sıcak ve kuru havalardan hoşlanmamaktadır. Çimlenme döneminde topraktaki yüksek rutubet bezelye tohumu çürümesine neden olmaktadır. Toprak sıcaklığı 7 veya 8 derece olmalıdır. 2 derece de çimlenme gerçekleşir ancak yavaş bir şekilde gerçekleşir. Gelişme döneminde yüksek sıcaklık ve  uzun güneşlenmeden hoşlanmamaktadır. Serin ve rutubetli alanlara ihtiyaç duymaktadır. Gelişme döneminde meydana gelen yüksek sıcaklık ve kuraklık da bitki bodur kalır ve meyvelerde irileşme gerçekleşmez. Hızlı olgunlaşma verim ve kalite düşüşüne sebep olmaktadır. Tohumların çimlenmesi için en uygun sıcaklık 15 veya 18 derece arasındadır. Işık yoğunluğu arttıkça çiçek sayısı da artmaktadır.

Bezelye Tohumu Çeşitleri. Toprak yapısı bakımından seçicidir. Yağışlı ve serin dönemlerde yetiştiriciliği yapıldığı için su tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi bir gelişim göstermektedir. Tohumların ıslak ve çok rutubetli topraklarda çimlenmesi olumsuz etkilenmektedir. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar daha uygundur. Toprak pH 6.5-7  aralığında olmalıdır. Sulamaya hemen hemen ihtiyaç duymamaktadır. Bezelye tohumu çiftlik gübresi vermekten kaçınılmalıdır. Çiftlik gübresi vejetatif kısımların aşırı gelişmesini sağlar; bakla ve dane veriminin azalmasına neden olmaktadır. Toprak yapısını düzeltmek için verilecekse, bezelyeden önce yetiştirilen çapa bitkilerine verilmelidir.

Bezelye Tohumu Çeşitleri. Yuvarlak tohumlu bezelyeler: Menemen, Karagöz, Victoria bu grubun en önemli çeşitleridir. Bu tip bezelyelerin tohumları yuvarlak, düz, üzerleri lekesiz, yeşil veya sarı renktedir. Meyve kapçıkları 4-8 cm uzunluğunda ve 0,7 veya1,2 cm kalınlığında olup 4 veya 7 tanelidir. Köşeli veya buruşuk tohumlu bezelyeler: Sprinter, Lancet, Durana, Duplika, Hada bu grubun en önemli çeşitleridir. Bu tip bezelye tohumu olgun tohumları, yuvarlak köşeli veya silindiriktir. Tohumlarının üzeri buruşuktur. Kabuğu sarımtırak yeşil, yeşil veya zeytunî renktedir. Körpe taneleri yuvarlağa yakın, kapçıkları 6 veya 12 cm uzunluğunda, 1 veya 1,5 cm kalınlığında ve 7-10 tanelidir. Şeker bezelyeler: Sultani, Sweetpod, Mamonth melting sugar, Dwarf graysugar bu grubun en önemli çeşitleridir. Bu tip bezelyelerin tohumları yuvarlak, düz veya üzeri benekli olup şeker oranı yüksektir. Meyveleri 5-10 cm uzunluğunda ve 1,5-2,5 cm genişliğindedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP