Bezelye Ekimi Nasıl Yapılır

Bezelye Ekimi Nasıl Yapılır

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:28
Bezelye Ekimi Nasıl Yapılır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Ekimi Nasıl Yapılmaktadır

Bezelye ekimi nasıl yapılmaktadır? İklim isteği bakımından kaprisli bir bitki grubuna girmektedir. Çünkü, bezelye serin iklim sebzesi grubuna girmektedir. Bezelye tohumu donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türü grubuna girmektedir. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermektedir. Ancak, sıcak ve kuru havalarda da yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Toprak isteği bakımından seçicidir bir bitkidir. Serin ve yağışlı dönemde yetiştirildiği için alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Ayrıca ağır ve killi topraklardan hoşlanmamaktadır. Çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda tohumlar iyi çimlenme göstermez . Toprak ıslaklığı gelişmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temasını önlemek için gerekli önlemler alınmaktadır.

Bezelye ekimi nasıl yapılmaktadır? Toprak sıcaklığı 7 derece veya üzerinde sıcaklıklarda tohum ekimi yapılmaktadır. Bezelye tohumu 2°C’de çimlenme göstermektedir. Çimlenme çok yavaş olmaktadır. Bezelye çimlenme döneminde rutubet ve serin ortamları çok iyi çimlenme göstermektedir. Ağır topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Ekim tarihi ise, Kasım ayından başlayarak Mayıs ayı sonuna kadar  ekiminin yapılması gerekmektedir.

Bezelye ekimi toprak sıcaklığının 7 veya 8 derece olduğu dönemlerde yapılması gerekmektedir. Bezelye tohumu ekim zamanı Şubat ve Mart aylarında ekim yapılmaktadır. Çeşitlere göre tarihleri ve zamanları değişkenlik göstermektedir. Kasım sonuna kadar sonbahar çeşitleri, şubat ayından mart ayının ortasına kadar erkenci çeşitler, mart ortasından nisan başına kadar yarı erkenci ve geçici çeşitler, nisan ortasından sonra ise sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekiminin yapılması gerekmektedir. Ekim toprak tavında iken yapılması daha sağlıklı ve verimli olmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP