Beyaz Soğan Yetiştiriciliği

Beyaz Soğan Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 16, 2023 14:44
Beyaz Soğan Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyaz Soğan Yetiştiriciliği

Beyaz soğan yetiştiriciliği 4 farklı metotla yapılmaktadır. Bu üretim şekillerinden ilk üç tanesi ticari amaçlı olarak kullanılırken dördüncü metot araştırma çalışmalarında kullanılmaktadır. Soğan üretim metotları şöyle sıralanmaktadır: Doğrudan Beyaz Soğan Tohumu ekimi ile üretim, arpacık (kıska) ile üretim, fide ile üretim, tepe soğanı ile üretim, makinalı tarım için en uygun ekim doğrudan tohum ekim yöntemidir. Toprak hazırlığının iyi yapılması gerekir.

Beyaz soğan yetiştiriciliği. Tarlaya, aynı yıl çiftlik gübresi kullanılmaz. Bir yıl önce uygulanan çiftlik gübresi daha iyi sonuç verir. Toprak tahlili yaptırılan toprağa uygun olarak kimyevi gübreler verilebilir. Ayrıca azotun fazla kullanılması verimi artırırken kaliteyi ve dayanıklılığı azaltır.

Soğan, toprak PH’ına karşı oldukça hassastır. Bu nedenle en uygun toprak PH’ı ise 6.0- 6.5 arasında olmaktadır. Uygun toprak elde edildiği taktirde soğanda toprak hazırlığı yapılmaktadır. Soğan yetiştiriciliğinde, ekim nöbeti, toprak hazırlığı ve gübreleme gibi konular önemlidir. Yani üst üste aynı tarlada soğan yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Beyaz Soğan Tohumu ekimi için tarla, sonbaharda 1-2 defa orta derinlikte sürerek tezekli halde bırakılmaktadır. Daha sonra toprak tava geldiği zaman ekim mevsiminde diskaro ve tırmık geçilerek, kışın yağış ve donlarıyla dağılan tezekler düzeltilmektedir ve dikime hazır hale getirilmektedir.

Beyaz soğan yetiştiriciliği. Vegetasyon dönemi içinde yeterli yağış varsa sulamadan da yetiştirilmektedir. Aksi halde sulama yapılmaktadır. Bu nedenle en uygun sulama yöntemi yağmurlamadır. 1-2 sulama yeterli olmaktadır. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamaktadır. Soğanlar 1-2 cm çapını aldığı zaman sökülmektedir. Üst yaprakları temizlenip kökleri yıkanmaktadır. Daha sonra demetlenerek pazarlamaktadır. Hasattan 1-1,5 ay önce kuru maddenin artırılması için sulama kesilmektedir. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılmaktadır. 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılmaktadır.

Hangi mevsimde Beyaz Soğan Tohumu ekimi yapılırsa yapılsın, baş soğan yetiştiriciliği için ekilen soğan tohumları, büyük başlar oluşturabilmeleri için, baş oluşumu başlangıcından önce yeterli yaprak büyümesi göstermeleri gerekmektedir.  Tarla yada kurutma odalarında hasat edilen soğanlar için kurutma alanları sağlanmalıdır. Soğanlar tarlada kurutulduktan sonra gölge yerlere alınarak burada kurutma işlemine devam edilmektedir. Kurutma odalarında ise yığın yüksekliği 30 cm’yi geçmemeli ve sık sık havalandırma işlemi yapılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP