Topak Patlıcan Çeşitleri

Topak Patlıcan Çeşitleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:00
Topak Patlıcan Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Topak Patlıcan Çeşitleri

Topak Patlıcan Çeşitleri. Patlıcan tarımı genel patlıcan yetiştiriciliğinde benzerdir, sadece şekil ve renk olarak farklılıklar göstermektedir. Patlıcan killi topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Topak patlıcanlar daha yuvarlak bir yapıya görünüme sahip olmaktadır. Yetiştiricilik olarak tarımı aynı olmaktadır. Sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 60-70 cm arasında ekimi yapılmaktadır. 1 dekar alana yetecek fide için ihtiyaç duyulan miktarı yaklaşık 15 gr civarında topak patlıcan tohumu atılması gerekmektedir. Ekimi genel olarak  15 nisanda yapılmaktadır.

Topak Patlıcan Çeşitleri. Toprak sıcaklığının 20-25 °C olması gerekmektedir. Fide ile yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yastıklar 1.20 m genişliğinde ve 25 m uzunluğunda hazırlanarak 12-13 cm ara ile topak patlıcan tohumu  ekilmektedir. 60 gün içinde dikim büyüklüğüne gelirler ve dikimi istenilen toprak koşullarında dikimi yapılmaktadır. Üç gerçek yapraklı olduğu zaman ve biraz boylanma gösterince dikim mutlaka yapılması gerekmektedir.

Soğuk havalara maruz kalmaması gerekmektedir. Ayrıca kök yapamamaktadır. Özellikle, toprak istekleri bakımından oldukça seçici olmaktadır. Bu nedenle toprak isteğine özen ve dikkatli olunması gerekmektedir. Killi topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Ağır ve rutubetli topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Çünkü, kök hastalıkları meydana gelmektedir. Sıcak havalarda ekimi yapılmaktadır. Ancak, hava sıcaklığı 40 dereceye geçmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. En uygun sıcaklık, 22 derecelerde olması gerekmektedir.

Topak Patlıcan Çeşitleri. Dikim yapılacak toprak sıcaklığı özellikle yüksek sıcaklık olmaması gerekmektedir. Ayrıca, kuraklık olmaması gerekmektedir. Bu şekilde, bitki rengi koyulaşır ve bitki büyümesi yavaşlamaktadır. Patlıcan içeriğinden yapısında bulunan alkoloid miktarı artmaktadır. Böylece acılaşma ve tad bozukluğu meydana gelmektedir. Ayrıca derin, geçirgen, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi gelişmektedir. Patlıcan ile aynı familyadan olan domates ve biber arka arkaya aynı tarlaya ekildiğinde hastalık ve zararlıların artması ve besin maddelerinin azalmasına neden olmaktadır.

Erkenci, siyah yarı topak patlıcan çeşitidir, verimi yüksektir, soğuğa dayanıklı çeşit olmaktadır. Orta iriliktedir, raf ömrü uzundur ve meyve ağırlığı değişmekle birlikte ortalama  meyve 200 veya300 gr olarak gelişim göstermektedir. Şubat- mart aylarında topak patlıcan ekimi yapılmaktadır. Toprak seçiciliği yüksek olan bir bitki grubuna girmektedir. Ancak, ekim yapılacak araziye dekara 5-8 ton yanmış hayvan gübresi verilmesi gerekmektedir. Bu şekilde topak patlıcan tohumu da verim ve kalite oranı artmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP