Susuz karpuz yetiştiriciliği

Susuz karpuz yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:25
Susuz karpuz yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Susuz Karpuz Yetiştiriciliği

Susuz Karpuz Yetiştiriciliği. Sıcak iklim koşullarındaki bölgelerde yetiştirilmektedir. Soğuktan çok fazla etkilenmesi nedeniyle yetişme sürecinde don tehlikesinin tamamen ortadan kalkmış olması gerekmektedir. Karpuz tohumu ekilmesinde sıcaklığın 12 derecenin üzerinde olması gerekmektedir. Rutubetli ortamlarda hastalıklardan etkilenen bir bitkidir. Karpuzları yetiştirebilmek için toprakların derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek olan ve kumlu veya tınlı toprakların olması gerekmektedir. Özellikle ağır killi ve hafif topraklar karpuz yetiştirebilmek için oldukça uygundur. Fakat drenajı yetersiz olan ve taban suyu seviyesi 1 metrenin altında olan bölgelerde karpuz yetiştirmek uygun olmaz.

Susuz Karpuz Yetiştiriciliği. Karpuz yetiştirilmesinde bakım da oldukça önemli olmaktadır. Karpuz yetiştirirken karpuzun tüplerden çıkışından itibaren bakımı yapılmalıdır. Tüplerde fidelerin yanında çıkacak olan otlar sıklıkla temizlenmelidir. Fideler tarlada birinci ve ikinci sulamalardan sonra mutlaka çapalanmalı ve burada yabancı otlar mücadele edilmelidir.

Fakat bitkinin kollarının gelişmesi süreciyle beraber çapalama işlemi bırakılmalıdır. Böylece karpuz iklim isteklerinin  yeterli olduğu bölgelerde sağlıklı karpuz tohumu yetiştirilebilir. Karpuz yetiştirilebilmesi için bazı iklim özelliklerine sahip olunması gerekir. Ülkemizde bulunan iklim tiplerine bakıldığında hemen hemen her bölgede yetiştirmenin mümkün olacağını söyleyebiliriz.

Susuz Karpuz Yetiştiriciliği. Karpuz bitkisinin ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilmesi mümkündür. Fakat ülkemizin bazı bölgelerinde karpuz daha sık yetiştirilmektedir. Özellikle karpuz tohumu yetiştirildiği il Diyarbakır ilimizdir. Diyarbakır’ın iklimine bakıldığında sıcak ve nemin az olduğu görülmektedir. Bu nedenle en çok Diyarbakır ilinde yetiştirilmektedir.

Diyarbakır dışında ülkemizin bazı bölgelerinde de Karpuz yetiştirilmektedir. Bunlardan biri Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana ilimizdir. Adana dışında İç Anadolu’da da karpuz yetiştirilmektedir. İç Anadolu’da ise Ankara ve Çankırı illerinde karpuz yetiştirildiği bilinmektedir. Ülkemizde karpuz üretimi genellikle su olmadan yapılmaktadır. Ancak çok kurak dönemlerde birkaç defa sulamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Sıra aralarına su salınarak sızdırma şeklinde sulama yapmak, yağmurlama sulama veya damla sulama yöntemlerini tercih edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP