Siyah Karpuz Yetiştiriciliği

Siyah Karpuz Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:18
Siyah Karpuz Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siyah Karpuz Yetiştiriciliği

Siyah Karpuz Yetiştiriciliği.  Karpuz yetiştiriciliği  arazinin toprak hazırlığına sonbaharda başlanmaktadır.  Sonbahar yağışlarından önce derin sürüm yapılmaktadır. Aynı zamanda dip kazan ile sert tabaka patlatılmalıdır. Aksi takdir de bitki yeterli miktarda besin maddesi alamamaktadır.

Arkasından kültivatör veya diskaro ile işlenerek kesekler parçalanmaktadır.  Bu arada verilebildiği takdirde dekara 5-6 ton iyi yanmış ahır gübresi atılmalıdır. Ayrıca toprak çok kireçli ise ahır gübresiyle birlikte dekara 30-40 kg kükürt verilmesi uygun olacaktır. Siyah karpuz tohumu bitkisi organik maddeyi oldukça sevmekte ve olumlu cevap vermektedir.

Siyah Karpuz Yetiştiriciliği.  Karpuz bitkisi, derin, iyi havalanabilen, su tutma kapasitesi yüksek olan, kumlu, kumlu-tınlı bünyeye sahip topraklarda iyi gelişmektedir. Toprak pH’sı 6-7 arasında olması ideal bir durumdur. Toprak hastalık ve zararlı etmenlerden temiz olmalıdır. Arazinin drenaj sorunu olamamalıdır. Taban suyu seviyesinin 1 metreden daha yukarı çıkmaması gerekmektedir. Karpuz yetiştiriciliğinin sınırlayıcı faktörü her zaman iklim olarak bilinmektedir. Karpuz bitkisinin anavatanı Afrika’dır. Düşük sıcaklık oranlarına ve dona karşı son derece hassas bir bitkidir. Toprak sıcaklığı 18 ° C’nin altına düşmemelidir ve ortalama 18 ila 35 °C sıcaklık gerekmektedir.

Günümüzde özellikle  standart ve hibrit tohumlar kullanılmaktadır. Örtü altında ekim alanlarının tamamında F1 hibrit siyah karpuz tohumu kullanılmaktadır. Siyah karpuz yetiştiriciliğinde  siyah karpuz tohum ekimi yapılmalıdır. Ayrıca çeşit seçiminde dikkat edilmelidir. Karpuz yabancı döllenen bir bitki olması nedeniyle çok kolay açılım göstereceğinden son yılarda kullanım alanı genişleyen F1 hibrit çeşitleri de birinci yılın hemen sonunda açılım göstereceğinden bunların tohumu bir kez kullanılmalıdır. Aksi halde verimde düşüşler yaşanmaktadır.

Siyah Karpuz Yetiştiriciliği.  Karpuzlarda bitkinin gelişme dönemleri göz önüne alınarak sulama işlemi  yapılmalıdır. Dikimde can suyu verildikten sonra çiçeklenme dönemine kadar bitkinin su ihtiyacı az olarak bilinmektedir.  Ancak kurak geçen yıllarda az miktar su verilebilmektedir.  Aksi taktirde çok su verilirse bitki çiçeklenmesi gecikmektedir.

Bu dönemlerde su direk tünellerin içine azar azar verilmelidir. Ayrıca tüneller açılmadan tünel araları yağmurlama veya salma suyla sulanabilmektedir. Bitki çiçeklenmeye başladığı zaman su ihtiyacı daha da artmaktadır. Meyve irileşme ve olgunlaşma aşamasında en üst seviyeye ulaşmaktadır. Ayrıca dayanıklı siyah karpuz tohumu çeşitleri kullanımı verim için oldukça önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP