Pırasa Yetiştiriciliği

Pırasa Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 15, 2023 17:03
Pırasa Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pırasa yetiştiriciliği ülkemizde kışlık sebze olarak yapılan bir sebze türüdür. Soğan ile aynı aileden oldukları için ortak özellikleri fazladır. Soğandan farkı baş bağlamaması ve pırasa tohumu ezildiğinde pırasa kokusu vermez. Soğan tohumunda köşeler daha sivri ve tohum daha iri olduğu hâlde pırasada tohumlar biraz daha küçük ve yuvarlaktır. Yenen kısımları gövde ve yapraklarıdır. Pırasa serin iklimden hoşlanır. Yetiştirme döneminde en uygun sıcaklık 14-260C arasındadır. Yüksek sıcaklık pırasa yetiştiriciliğinde kalite ve gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Besin maddelerince zengin toprakları sever.

1 gramda 310-380 adet tohum bulunur. Tohumlar normal şartlarda 9-11 günde çimlenir. Çimlenme 12-34°C’de olur. Çimlenme gücünü 2-3 yıl muhafaza eder. Çimlenme sırasında tohum kabuğu çimlenme yaprağı ile toprak yüzüne çıkar. Fide ile yetiştiricilik düşünülüyorsa pırasa tohumu mart- mayıs tarihleri arasında ekimi yapılır. Doğrudan tohum ekiminde hazırlanan tahta veya masuralar üzerinde 25-30 cm aralıklarla hazırlanan sıralara 1-2 cm derinliğe tohum ekimi elle veya makine ile yapılmalıdır. Fideler 15 cm sıra üzeri olacak şekilde mesafe bırakılarak seyreltme işlemi yapılır. Dekara 200-300 gr tohum atılması önerilir. Uygun şartlar sağlandığı taktirde 9-11 gün arasında çimlenme gerçekleşir.

Ortalama büyüme sıcaklığı 16-27°C’dir. -17 0C’ye kadar soğuklara dayanıklı bir sebze türüdür. Pırasa yetiştiriciliğinde pırasa uzun gün bitkisi olarak kabul edilir. Pırasa hava neminin %60-70 civarında olmasını ister. Çok ağır bünyeli ve su tutan topraklar dışında her türlü toprakta yetişir. Pırasa yetiştiriciliği için en uygun topraklar organik besin bakımından zengin topraklardır. Pırasa yetiştiriciliğinde asitli topraklardan kaçınılmalıdır. Pırasa tohumu çimlendikten sonra düzenli olarak sulanmalıdır. Yetiştiricilikte Yağmurlama sulama önerilir. Pırasa yetiştiriciliğinde dikimden önce toprak sürümü sırasında  fosfat verilmeli, potasyum sülfatın tamamı ile azotlu gübrenin 1/3 ü amonyum sülfat olarak dikim ile beraber verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3 ü amonyum nitrat olarak dikimden 2 ay sonra , kalan 1/3 lük kısmı ise yine amonyum nitrat olarak ikinci gübrelemeden bir ay sonra uygulanmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP