Patlıcanda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır

Patlıcanda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:17
Patlıcanda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Patlıcanda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır?

Patlıcanda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır. İklim koşulları, toprak koşulları ve yapısı iyi olmayan işlenmeyen topraklarda hastalık görülmektedir. Yeteri düzeyde veya aşırıya kaçılarak yapılan gübrelemeler veya sulamalar sonucunda kök hastalıkları meydana gelmektedir. Kültürel ve kimyasal mücadelesi yapılmaktadır.

Erken yanıklık hastalığı için temiz patlıcan tohumu kullanılmaktadır. Fideler ve sera alanları sık sık havalandırılması gerekmektedir. Aşırı sulama ve gübrelemeler yapılmamaktadır. Hastalıklı bitki artıkları ve fideler tarladan uzaklaştırılmaktadır. Kimyasal mücadele, ilaçlı mücadele hastalık görüldüğü an başlanması gerekmektedir. Bitkinin tüm alanı ilaçlanması gerekmektedir. Serin havalarda ve rüzgar olmayan bir zamanda 8 veya 10 gün arayla yapılmaktadır.

Patlıcanda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır. En çok görülen külleme, hastalık görülen bitki artıkları toplanması gerekmektedir. Ancak, kapalı alanlarda ilaçlama, 15 veya 20 gün sonra ilaçlamaya başlamaktadır. Hastalığın görülmesiyle bitkilerin her tarafını kaplayacak şekilde, havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda ilaçlama yapılması gerekmektedir. İlk belirtiler yaprak ve gövdede üstten bakıldığında soluk yeşil renkte büyük, daha sonra esmerleşen sınırları belirsiz lekelerdir

Bakteriyal benek hastalığı, mutlaka temiz patlıcan tohumu kullanılması gerekmektedir.  Hastalıklı bitki artıkları yok edilmektedir. Fide döneminde görülen hastalık mutlaka fide yok edilmektedir. Ancak, kapalı alanda yetiştirilen patlıcanlar havalandırma yapılmaktadır. Hastalık görülen kapalı alanlar mutlaka en az 1 yıl olarak ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir. Kimyasal ilaçlama, fidelik veya seralarda görüldüğü zaman ilaçlamaya başlanması gerekmektedir. Yeşil aksam ilk olarak ilaçlanmaktadır. Fide döneminde haftada bir, tarlada 8 veya 10 gün arayla ilaçlama yapılmaktadır. 2 veya 3 uygulama yapılmaktadır.

Patlıcanda Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır. Kök çürüklüğü hastalığı, mutlaka erken ekim yapmaktan kaçınılması gerekmektedir. Fazla azotlu gübrelemeden ve aşırı sulama yapılmaması gerekmektedir. Hastalıklı bitkiler veya fideler ayıklanmaktadır. Zarar gören fidelerin harç toprağı boşaltılıp temizlenmesi yapılmaktadır.

Temizlendikten sonra yeniden fidelik toprağı hazırlanıp konulması gerekmektedir. Fidelikler bol güneş alan, soğuk rüzgârları tutmayan yerlerde kurulması daha uygun olmaktadır. Kimyasal mücadelesi ise, tohum ve toprak ilaçlaması yapılmaktadır. Patlıcan tohumu ilaçlaması, ekimden önce mutlaka yapılmaktadır. Toprak ilaçlaması, ekimden önce, ekimden sonra ve fidelerin tarlaya dikimi yapıldıktan sonra yapılmaktadır. Ancak, bu şekilde, üç aşamada yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP