Patlıcanda Çeşit Seçimi

Patlıcanda Çeşit Seçimi

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:15
Patlıcanda Çeşit Seçimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Patlıcanda Çeşit Seçimi

Patlıcanda Çeşit Seçimi. Patlıcan sıcak iklim sebzesi grubuna girmektedir. Çok düşük sıcaklıklarda yaşamını yitirir, büyüme ve gelişme gösteremez duruma gelmektedir. Patlıcan tohumu büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25 veya 30°C’dir.Patlıcan sıcaklık ve bağıl nem miktarı yüksek olduğu zaman büyüme ve gelişmesi olumlu olmaktadır. Çeşit seçimi kadar yetiştiriciliği iklim ve toprak istekleri önemli olmaktadır.

Patlıcanda Çeşit Seçimi. Ağır ve rutubetli topraklarda ekimi yapılmaması gerekmektedir. Yetiştiriciliği yapılacak olan toprak önce gübrelenmesi gerekmektedir. Toprak hazırlığı ise, sonbaharda derin bir sürüm yapılması gerekmektedir. İlkbaharda ise yabancı ot varlığına göre yüzeysel olarak sürüm yapılması gerekmektedir.  Ağır ve rutubetli topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Çünkü, kök hastalıkları meydana gelmektedir.

Patlıcanda çeşit seçiminde çok fazla toprak seçiciliği yoktur, ancak iklim isteği sıcak ortam olması gerekmektedir. Kemer patlıcanı, Halkapınar patlıcanıBostan patlıcanı, Kirmastı patlıcanı, Yalova- 49 patlıcanıGönen patlıcanı olarak patlıcan çeşitleri vardır. Genelde sera üretimi yapılacaksa hibrit çeşitleri tercih edilmektedir.

Bununla beraber koyu renkli meyve veren çeşitlerde tercih edilmektedir. Tip olarak uzun ve silindirik meyveler en çok tercih edilen patlıcanlar olsa da, oval tipte patlıcan tohumu ekimi yapılmaktadır.

Patlıcanda Çeşit Seçimi. Çeşitlerde seçim yapılırken en çok çabuk dallanan, düşük sıcaklarda meyve veren ve erkencilik adı verilen hasatı hızlı yapılan patlıcan çeşitleri seçilmesi gerekmektedir. Yani, isteğe göre ve bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.

Bir başka önemli olan konu ise renge göre çeşit seçimi yapılmaktadır. Canlı, rengi koyu mor olan ve alacalı türler tercih edilmektedir. Bunlarla beraber hasat dönemi geldiğinde de meyvelerde acıma olmamalı, meyve içinde patlıcan tohumu olmaması istenmektedir. Meyve eti liflenmemiş şekilde hasat için uygunluk aranmaktadır. Patlıcanlar, toprak kökenli hastalıklara karşı dayanıklılığı zayıf olmaktadır.

Patlıcanda genel olarak erkenci, geçici, toprak yapısına, iklim yapısına göre değişmekle birlikte çeşit seçimi de değişebilmektedir. Ancak, topan patlıcan türleri daha tatlı ve az çekirdekli, alacalı patlıcan türleri daha kurutmalık türlerdir, uzun ve mor olan patlıcanlar taze tüketim olarak çeşitler vardır. Bu şekilde patlıcan ekimleri yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP