Patlıcan Tohum Ekimi

Patlıcan Tohum Ekimi

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:35
Patlıcan Tohum Ekimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Patlıcan Tohum Ekimi

Patlıcan Tohum Ekimi. İklim istekleri, toprak istekleri ve toprak yapısı en önemli faktörler olmaktadır. Daha sonra diğer faktörler, bakım şartları, sulama, gübreleme veya çapalama budama gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. İklim istekleri, Sıcak iklim sebzesi grubuna girmektedir.

Soğuk havalara maruz kalmaması gerekmektedir. Kök yapamamaktadır. Patlıcan tohumu özellikle, toprak istekleri bakımından oldukça seçici olmaktadır. Bu nedenle toprak isteğine özen ve dikkatli olunması gerekmektedir. Killi topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Ağır ve rutubetli topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Çünkü, kök hastalıkları meydana gelmektedir. Sıcak havalarda ekimi yapılmaktadır. Ancak, hava sıcaklığı 40 dereceye geçmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. En uygun sıcaklık, 22 derecelerde olması gerekmektedir.

Patlıcan Tohum Ekimi. Derin, geçirgen, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi gelişmektedir. Patlıcan ile aynı familyadan olan domates ve biber arka arkaya aynı tarlaya ekildiğinde hastalık ve zararlıların artması ve besin maddelerinin azalmasına neden olmaktadır. Yetiştirilecek tarla sonbaharda derin ilkbaharda yüzlek olarak sürülmektedir.

Toprağın hazırlanması ve gübrelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle 5 veya 8 ton gübre yeterli olmaktadır. Toprak sürümü ise 25 cm derinliğe kadar yapılmaktadır. Gübreleme işleminde 1 dekara ortalama 10 kg Fosfor, 20 kg Azot ve 25 kg Potasyum verilmektedir. Taban gübrelenmesi sırasında ise fosforlu gübrenin tamamı verilmektedir. Dikimden ortalama 9 gün sonra ise birinci çapalama, 20 – 30 gün sonra 2. Çapalama yapılmalıdır.

Patlıcana ilk meyve görülene kadar az su verilmesi gerekmektedir. Aralık ve Ocak aylarında ekimi yapılmaktadır. Patlıcan tohumu ekim yapılması oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Patlıcan fidesi ise Mart veya Nisan aylarında ekilmektedir. Tohumlar için ideal toprak sıcaklığı 20 veya 26 derece arasında toprak sıcaklığı olması gerekmektedir. Tohumluk seçimi oldukça önemli olmaktadır.

Patlıcan Tohum Ekimi. Yetişme devresinde düzenli aralıklarla sulanması gerekmektedir. Eğer ki, fidelere sulamalar yapılmazsa gelişme yavaşlamaktadır. Verim azalır ve meyvelerde acılık başlamaktadır. Ancak, en iyi damlama yapılan sulama yapılmaktadır. İlk çapa yapılmaktadır. 10 veya 20 gün sonra yapılmaktadır. Kök boğazları toprakla doldurulması yapılmaktadır. Birinci çapadan iki hafta sonra ikinci çapa yapılmaktadır. Fidelerde ilk meyveler görülünceye kadar sulama yapılmaması gerekmektedir.

Sulama toprakta rutubetin iyi bir seviyede olması faydalı olmaktadır. Patlıcan tohumu suyu ve rutubeti sevmektedir. Ancak, fide dikimden ilk can suyundan sonra 10 veya 15 gün su verilmemesi gerekmektedir. Daha sonra, bitki isteğine göre su verilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP