Kornişon Gübreleme Nasıl Yapılır?

Kornişon Gübreleme Nasıl Yapılır?

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:26
Kornişon Gübreleme Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kornişon Gübreleme Nasıl Yapılır?

Kornişon Gübreleme Nasıl Yapılır. Mineral madde miktarı yüksek olan topraklarda daha yüksek verim vermektedir. Kumlu, tınlı, fazla tuz ve kireç içermeyen topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yüksek veya düşük sıcaklıklar istememektedir. Çok nemli yada su yönünden fakir ağır ve killi topraklar üretim için uygun olmamaktadır. Kornişon tohumu ekim dikim öncesi toprak iyi bir şekilde işlenmektedir.

Kornişon Gübreleme Nasıl Yapılır. Organik ve toprak altı gübrelemesi yapılmaktadır. 2 veya 3 ton iyi yanan hayvan gübresi verilmektedir. DAP 25 veya 30 kg/dekara verilmektedir. 3:15 gübresi de aynı şekilde toprak hazırlığı sırasında verilmektedir. Sulama sistemine göre gübreleme programı yapılmaktadır.  Kalite ve bitki ömrü için iz element çok önemlidir. Özellikle çiçeklenmede çinko, kalite ve dayanıklılık için kalsiyum ve magnezyum önemlidir. Bor ve demir de önemli ihtiyaçlarındandır.

Ekim zamanı, toprak sıcaklığı, 12 derecelerde olduğu zaman kornişon tohumu ekimi yapılmaktadır. Ekimden 40 gün sonra, hasat yapılmaktadır. Hasada kadar kök geliştirmeye önem verilmektedir. Fosfor gübresinin ağır hareketi ve köklenmeye etkisi açısından kök yapıcı ürünlerle birlikte önce başlanmaktadır. Turşuluk kornişon üretiminde de hazır fide kullanımı yaygınlaşmaktadır.

Dikim öncesi verilen toprak altı gübrenin yanında diğer gübreler ile takviye gübreler verilmektedir. Kol atmaya kadar azot ağırlıklı fosfor ve potasa başlamak gerekmektedir. Hasat başladığında ise potas ağırlıklı olup fosfor ve azotlu gübrelemeler yapılmaktadır. Kalite ve bitki ömrü için iz elementleri çok önemli olmaktadır. Özellikle çiçeklenmede çinko mutlaka uygulanması gerekmektedir. Çünkü, kalite ve dayanıklılık için faydalı olmaktadır. Kalsiyum ve magnezyum bitki için önemli olmaktadır.

Kornişon Gübreleme Nasıl Yapılır. Bor ve demir de bitki için mutlaka verilmesi gereken gübrelerden olmaktadır. Sulamanın damlama olması gübrelerin daha az maliyet ile verilmesini sağlamaktadır. Kaliteyi etkilemektedir. Damlama olmaması durumunda toprak nemine göre 3 günde bir, ağır killi topraklarda 5 veya 6 günde bir yapılmaktadır. Önemli olan az ve sık sulama yapılması, sabah veya akşam üstü sulama yapılmaktadır.

Hasat, dikimden 40 gün sonra başlamaktadır. Gün içerisinde, haftada 4 kez toplanması gerekmektedir. Toplamda 2,5-3 ton vermektedir. Özellikle bazı bölgelerde Temmuz ayında başlanmaktadır. Ekim ayı sonuna kadar hasat sürmektedir. Sabah erken saatlerde toplanması gerekmektedir. Sağlıklı kornişon tohumu verim açısından oldukça önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP