Kornişon Fidesinde Gübreleme Nasıldır

Kornişon Fidesinde Gübreleme Nasıldır

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:40
Kornişon Fidesinde Gübreleme Nasıldır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kornişon Fidesinde Gübreleme Nasıldır

Kornişon Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Hıyar ılıman iklimlerden hoşlanan bir sebzedir. Kornişon fidesi yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıklardan hoşlanmaz. Düşük sıcaklıklarda üşüme, yüksek sıcaklıklarda mantari hastalıklar ve aşırı su kaybı nedeniyle bitki gelişimi yavaşlamaktadır. Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmamalıdır.

Özellikle fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddece zengin sıcak topraklardan hoşlanmaktadır. Salatalık tohumu ekilmeden önce “ocak” adı verilen yuvaları hazırlanmaktadır. Ayrıca her bir yuvanın derinliği 2-2,5, yuvaların sıra üzeri mesafesi 40-50, sıralar arası 120-130 cm olmaktadır.

Kornişon Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Tohumların çimlenme yüzdesini ve hızını artırmak istiyorsanız bir gün suda bekletebilirsiniz. Az sayıda tohum ekecekseniz nemli beze sararak da bekletebilirsiniz. Tohumlar ocaklara yerleştirilmelidir. Üzerlerini ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında örtülmelidir. Ardından toprağı nemlendirilmelidir.

Daha sonra tohumların üzerini şeffaf bir naylonla kapatılmalıdır. Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Ayrıca tohum olarak ekilecekse en uygun ekim ayıdır. Kornişon fidesi olarak ekilecekse nisan ayının sonundan haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz. Salatalık tohumlarını ektikten sonra bolca “can suyu” verilmelidir. Suyu verirken tohumların su üstüne çıkmamasına dikkat edilmelidir.

Kornişon Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Tohumlar, çimlenip kornişon fidesi çıkana kadar periyodik olarak toprak nemlendirilmelidir. Dişi çiçek ve meyve oluşumu gözlenene kadar gerekmedikçe su vermeyin. Gübrelemede temel esas torak ve yaprak analiz sonuçlarına göre yapmaktır. Ancak genel bir tavsiye olarak 6-8kg azot, 8-10kgfosfor, 10-12kg potasyum, 4-6kg kalsiyum ve 5kg magnezyum saf miktarlar olarak verilebilmektedir. Azotlu gübrelerin ½’si fide dikiminden önce temel gübre olarak verilirken, geri kalan ¼’ü kol atma döneminde, ¼’ü ise meyve bağlama döneminde verilmelidir. 

Ayrıca fosforlu gübrelerin tamamı temel gübre olarak Triple süper fosfat şeklinde verilmesi uygun olacaktır. Potasyumlu gübrelerin 2/3’ü temel gübrelemede, 1/3 ‘ü ise sulama ile verilmelidir. Kalsiyum ve magnezyumlu gübrelerin tamamı temel gübreleme sırasında verilmesi gerekmektedir. Haftada 3 kez yapılan hasatlardan elde edilen meyveler boylarına göre 0-3cm, 3-5cm, 5-8cm ve 8cm’den  büyük şeklinde kalite sınıflandırılmalıdır. Ayrıca sınıflandırılmış meyveler en kısa süre içinde işletmelere işlenmek üzere gönderilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP