Kornişon Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır

Kornişon Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:07
Kornişon Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kornişon Fidesi Dikimi Nasıl Yapılmalıdır

Kornişon fidesi dikimi nasıl yapılmalıdır :  Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddece zengin sıcak topraklardan hoşlanmaktadır. Ağır topraklarda çiçek teşekkülü gecikmektedir. Köklerde çürümeler meydana gelmektedir. Ayrıca kök hastalıkları meydana gelmektedir.

Hafif toprakların organik madde ile özellikleri düzeltilmelidir. Ayrıca uygun ticari gübreleme yapılırsa, hıyar yetiştiriciliğinde kullanılabilmektedir. Hıyar ılıman iklimlerden hoşlanan bir sebzedir. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıklardan hoşlanmamaktadır.

Kornişon fidesi dikimi nasıl yapılmalıdır : Düşük sıcaklıklarda üşüme, yüksek sıcaklıklarda mantari hastalıklar ve aşırı su kaybı nedeniyle bitki gelişimi yavaşlamaktadır. Turşuluk Hıyar tohumları 1:1:1 oranında fide harcının bulunduğu 250cm3  hacimli polietilen torbalara haziran ayının son haftası yapılmalıdır. Tohum ekiminden yaklaşık 20-25 gün sonra 4-5 gerçek yapraklı fideler elde edilecektir. Fideler 150x50x50cm ebatlarında hazırlanmış çift sıralı masuralara temmuz ayının 2. Haftasında dikilerek can suları verilmelidir. Fide dikiminden yaklaşık 1 ay sonra ilk hasat gerçekleştirilir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat işlemleri 2 ay devam etmektedir. Kornişon fidesi dikimine dikkat edilmelidir.

Sulamaları takiben kaymak kırma ve yüzeysel ot çapası yapılmalıdır. Bu dönemde bitkilerin boğazları da doldurulmalıdır. Ayrıca bitkiler sıra aralarını örtmeye başlayınca ara işleme ve çapalama işlemine son verilmelidir. Ekolojik koşullara bağlı değişmekle birlikte haftada 2 kez veya iki hasatta bir olmak şartı ile sulamalar yapılmalıdır. Haftada 3 kez yapılan hasatlardan elde edilen meyveler boylarına göre 0-3cm, 3-5cm, 5-8cm ve 8cm’den  büyük şeklinde kalite sınıflandırılmasına tabi tutulmalıdır. Sınıflandırılmış meyveler en kısa süre içinde işletmelere işlenmek üzere gönderilmesi gerekmektedir.

Kornişon fidesi dikimi nasıl yapılmalıdır : Dikimden 40 gün sonra başlamaktadır. Ayrıca yaklaşık 40 gün devam etmektedir. En önemli nokta bitki hırpalanmadan toplanmalıdır. Toplanan ürün sıcakta beklememlidir. Ürün içi boş yapmamalı, boy/çap oranı ve rengi iyi olmalıdır. Bu da iyi bir yetiştiricilik ve fide seçimi ile mümkündür. Böylelikle dikimden hasada, oradan işlemeye, ve son nokta ambalajı ile ihracat ve iç piyasadaki üreticiye kadar kalitesini korur ve kazandırır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP