Kabakgillerde Hastalıklarla Mücadele

Kabakgillerde Hastalıklarla Mücadele

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:09
Kabakgillerde Hastalıklarla Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabakgillerde Hastalıklarla Mücadele

Kabakgillerde Hastalıklarla Mücadele. Kültürel ve kimyasal mücadelesi yapılmaktadır. Külleme önemli hastalıklardan olmaktadır. Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılmaktadır. Kimyasal mücadelesi, ilk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanması gerekmektedir. İlaçlama havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde yapılması gerekmektedir . Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalık ve zararlılardan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakgillerde Hastalıklarla Mücadele. Kabakgil ailesinde, güneş nedeni ile yanıklar meydana gelebilmektedir. İlaçlama sırasında hava 27 derece olması gerekmektedir. Şartlar değiştiğinde ise ilaçlamaya devam edilmektedir. Mildiyö hastalığı, sık dikim yapılmaması gerekmektedir. Ancak, yapılmış ise zamanında gerekli seyreltme yapılmamaktadır. İlaçlamaya çevrede ilk mildiyö belirtileri görüldüğünde başlanmaktadır. İlaçlamalar hastalığın şiddetine ve iklim koşullarına göre 7 veya 10 gün aralıklarla sürdürülmektedir.

Antraknoz hastalığı ise, en az 3 yıllık ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir. Kabak tohumu ekimi tarladaki antraknozlu bitki artıkları yok edilmesi gerekmektedir. Ancak, hastalığın her yıl hastalık riski olan yerlerde varsa dayanıklı çeşitler ekilmesi gerekmektedir.

Tohum ilaçlaması ve ekimden önce tohumlar 1 saat süre ile ıslatılması gerekmektedir. 1 saat kurutulduktan sonra tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanması gerekmektedir. Bu şekilde ilaç kaplaması, bir kap yardımıyla en az 15 dakika sallanması gerekmektedir.

Kabakgillerde Hastalıklarla Mücadele. Yeşil aksam ilaçlaması, günlük ortalama sıcaklığın 16°C olması halinde yapılması gerekmektedir. Orantılı nemin en az %80’e ulaşması ile mücadeleye başlanması gerekmektedir. Ancak, ilaçlamanın bitki yapraklarının alt ve üst yüzeylerine gelecek şekilde yapılması gerekmektedir. Ancak, ilaçlaması rüzgârsız bir havada sabah ve akşam saatlerinde yapılması daha uygun olmaktadır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak ilaçlamaya devam edilmesi gerekmektedir.

 Mozayik virüsü, saf ve temiz tohumluk kullanılmaktadır. Fideler sökülüp atılması gerekmektedir. Ancak, ara konukçu olan yabancı otlar ve vektör böceklerle mücadele yapılması gerekmektedir. Dayanıklı kabak tohumu çeşidi kullanılması gerekmektedir. Hastalıklı bitkiler tarladan yok edilmesi gerekmektedir.

Sarı mozayik virüsü, yaprak bitleri ile mücadele edilmesi gerekmektedir. Ancak, hastalıklı bitkiler imha edilmesi gerekmektedir.  Tarla yabancı otlardan temizlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, dayanıklı çeşit kullanılması gerekmektedir. Kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP