Erkenci Patlıcan Çeşitleri

Erkenci Patlıcan Çeşitleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:02
Erkenci Patlıcan Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erkenci Patlıcan Çeşitleri

Erkenci Patlıcan Çeşitleri. Bu patlıcan çeşitler nasıl olmalıdır, nasıl seçilmelidir, olgunlaşma oranları ve erken olgunlaşan ürünler, ilk fidelerin dikiminden sonraki 75 veya 100 günde meyve vermektedir. Orta olgunlaşma 110 veya 130 güne kadar olgunlaşır ve sonraki çeşitler, gelişme döneminde sadece 150 gününden sonra ürün vermektedir. Ayrıca erkenci  patlıcan tohumu çeşitleri belirli hastalıklara ve düşük sıcaklıklara dirençlidir, tatma nitelikleri, hassas etli ve ince kabuklu bir yapıya sahip olmaktadırlar.

Erkenci Patlıcan Çeşitleri. Sıcak iklim sebzesidir. Güneşli havaları çok sever. Sıcaklık 0 derecenin altına düşünce ölmektedir. Olgunlaşmış bitkide gövde kalın ve yuvarlaktır. Ayrıca verim de erken istenildiği için kumlu ve tınlı topraklar da ekimi yapılması daha uygun olmaktadır. Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 20 derece civarında uygun olmaktadır. Ancak, bu sıcaklık koşulları sağlanmadığı takdirde meyve tutumu yavaşlamaya neden olmaktadır.

Bazen gövdenin üzerinde dikenler oluşmaktadır. Bol su istemektedir. Yeteri kadar sulanmazsa tadı acılaşır ve çekirdeklenmektedir. Patlıcan uzun yetişme dönemine olan bir bitkidir. Patlıcan tohumu ekim işleminden olgunlaşmalarına kadar ortalama olarak 60 ila 100 gün gerekir. Ancak, tohumdan patlıcan yetiştirmek istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı gerçekler vardır. Öncelikle, patlıcan tohumlarının çimlenmesi için tohumların en az 21 °C toprak sıcaklığına ihtiyaçları vardır. Ayrıca, tohumların çimlenmesi için optimum nem seviyesi olması önemlidir. Aşırı sulama zararlı olabilmektedir.

Erkenci Patlıcan Çeşitleri.  Erkenci olgunlaşmış ve çok verimli patlıcan çeşitlerinden biri Nadir’dir. Bitkinin çalıları alçaktır ve yayılır, yumurtalık zemine daha yakın aşağıda oluşmaktadır. Bu bitkinin ilk meyveleri, fidelerin ortaya çıkmasından sonraki 70 veya 80. günde elde edilebilmektedir. Alacabey patlıcan tohumu erkenci çeşitler olarak bilinmektedir. Mor ve beyaz çizgili bir görünüme sahip olan patlıcan boyları hasadına göre 12-18 cm arasındadır. Alaca patlıcan toprak seçiciliği yüksek olan bir bitkidir.

Ekim yapılacak araziye dekara 5 veya 8 ton yanmış hayvan gübresi atılarak sürüm işlemi uygulanmaktadır. Ekimi, şubat ayının ilk haftasında ekimine başlanan patlıcan tohumu donlardan korunmaktadır. Doğal kemer patlıcan ise, toplu gelişen 70 veya 80 cm boylu bu gruba girmektedir. Meyveler silindirik, uca doğru eğri, uç kısmı küt, orta uzunlukta meyve çapı 4 veya 6 cm dir. Ayrıca erkenci patlıcan çeşitlerinde hibrit çeşitlerde vardır. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP