Dünyada karpuz çeşitleri

Dünyada karpuz çeşitleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:04
Dünyada karpuz çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyada Karpuz Çeşitleri

Dünyada Karpuz Çeşitleri. Öncelikle Diyarbakır karpuzu ülkemizin en meşhur karpuzlarından biridir. Bununla birlikte karpuz hemen hemen sadece Diyarbakır’da yetiştirilmektedir. Ayrıca bu karpuzun birkaç çeşidi bulunmaktadır. Posalı, kalın kabuklu olsa bile lezzeti tatlıdır. Çekirdeği siyah ve küçüktür. Bu karpuz tohumu çeşidi ülkemizde görülen en iyi karpuz çeşitlerinden biridir.

Dünyada Karpuz Çeşitleri. Dicle nehri kenarında, bol güvercin gübresiyle beslenen bölgelerdeki bir çeşidi 60 kiloya kadar ağırlıkta meyve verir. Ayrıca Tekirdağ ve Bursa taraflarında en çok yetiştiği görülen yeni dünya karpuzu da oldukça sulu ve tatlı özelliktedir. Yuvarlak, kabuğu açık yeşil, uzunluğuna çok hafif çizgilidir. Kabuğunun alacalı renkte olmasından dolayı alacalı karpuz adını alan karpuzda lezzetli bir yapıdadır. Etinin rengi pembemsi, şekli yuvarlak olup beyzi alaca ve uzun çeşitleri vardır. En çok Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Çorlu’da alacalı karpuz tohumu çeşidi ekimi yapılmaktadır.

Kış mevsiminde dayanıklı kalabilmesi ile ideal kış karpuzu olan gülle karpuzu da, koyu yeşil kabuğu ve kırmızı etli içi ile çok tatlı bir karpuzdur. Hatta , kışlık karpuzdur. Yuvarlak, koyu yeşil kabuklu, kırmızı etli, çok tatlıdır; geç yetişir, çekirdeği siyahtır. Tekirdağ karpuzunun kabuğu gevrek ve boz renktedir. Kabuğu boz renkte, çok ince, gevrek, sulu ve tatlıdır. Eti kırmızıdır.

Dünyada Karpuz Çeşitleri. Crimson sweet karpuzu Türkiye de  en yaygın yetiştirilen karpuz tohumu çeşididir. Kabuğu açık yeşil üzerine koyu yeşil şeritlidir. Ayrıca Meyve şekli yuvarlak ve normal şartlarda 8 – 10 kg. ağırlığındadır. Meyve eti parlak kırmızı, tatlı, gevrek ve lezzetlidir. Tayt karpuzu Türkiye de crimsondan sonra en yaygın cins olmaktadır.

Crimson’a göre daha oval ve yayvan bir şekle sahiptir. Ortalama ağırlığı 5-12 kg arasında değişmektedir. Çekirdekli ve lezzetli olan bu çeşit de isteğe göre farklı bir çok şekilde ambalajlanmaya müsaittir. Daha sonra  Paladine karpuzu uzun bir karpuzdur. Boyu çapının ortalama olarak 3 katı olan bir cinstir. Ayrıca en sulu çeşitlerden biri olmakla birlikte çok da tatlıdır. Ortalama ağırlığı 5- 12 kg arasındadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP