Askıda karpuz yetiştiriciliği

Askıda karpuz yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:10
Askıda karpuz yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Askıda Karpuz Yetiştiriciliği

Askıda Karpuz Yetiştiriciliği. Karpuz yetiştirmek için sıcak iklimlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Karpuzun don tehlikesi olmayan veya don tehlikesi tamamen kalktığı bölgelerde yetiştirilmelidir. Marmara bölgesinde yetiştirilirken yıllık sıcaklık ortalamalarının yüksek olduğu şehirler tercih edilir. Bu şehirlerde dahi don sebebiyle istenen verimin alınmadığı durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Sıcaklıklarıyla adından söz ettiren Adana’nın karpuz yetiştirmek için en uygun şehirlerin başında gelmesinin sebebi budur. Karpuz tohumu yetiştirilecekse toprak sıcaklığı 12 °C derece olması gerekmektedir. Nem oranının yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilmeye çalışılırsa hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu bölgelerde hastalıklara karşı önlemlerin en iyi şekilde alınması şart olmaktadır.

Askıda Karpuz Yetiştiriciliği. Karpuz yetiştiriciliğinde kumlu-tınlı ya da tınlı-kumlu toprakların karpuz yetiştiriciliği için uygun olmaktadır. Toprağın geçirgen bir yapıda olması çok önemlidir. Karpuzun toprak isteği su tutma kapasitesi olan derin topraklardır. Bu tür topraklarda kolayca karpuz yetiştiriciliği yapılabilmektedi.

Karpuz tohumu normal şartlarda ağır ya da hafif toprakları sevmezler. Ancak bu tarz topraklarda karpuz yetiştiriciliğinin yapılması mümkün olabilir. Bunun için belli başlı işlemlerin yapılması gereklidir. Gübreleme işlemleri bu tarz topraklarda çok önemli hale gelir. Arazinin taban suyunun 1 metrenin altında olmaması çok önemlidir. Drenaj yetersiz seviyede kalırsa karpuzun gelişimi çok iyi olmaz.

Askıda Karpuz Yetiştiriciliği. Bitkilerin ışıklanma durumlarını iyileştirmek, bakım işlerini kolaylaştırmak, hastalık ve zararlıların kontrolünü sağlamak, bitkiler arasındaki hava hareketini kolaylaştırmak ve sonuçta verimle birlikte kaliteyi artırmak amacıyla bitkileri askıya almak gerekmektedir. Askıya almak amacıyla bitki sıralarına paralel olarak zeminden itibaren 10-15 cm yükseklikten ince inşaat teli, buna paralel olarak 2 m yükseklikten 3 mm’lik galvanizli tel çekilmektedir.

Alttan çekilen tellere bitki hizalarından ipler bağlanmaktadır. Daha sonra bu ipler, yukarıya doğru uzatılıp yukarıdaki tellere ilmek yapılarak bağlanmaktadır. Bu ilmekler bitkinin tutturulduğu iplerin ileride aşırı yük nedeni ile sarkmasının önlenmesi için daha uygundur. Böylece bitkilerin bu iplere sarılarak uzaması sağlanır. Dayanıklı Karpuz tohumu  yetiştiriciliği için sağlıklı tohumlar tercih edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP