Alçak tünelde karpuz yetiştiriciliği

Alçak tünelde karpuz yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:26
Alçak tünelde karpuz yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alçak Tünelde Karpuz Yetiştiriciliği.

Alçak Tünelde Karpuz Yetiştiriciliği. Tünel yerleri rüzgara paralel olarak hazırlanmaktadır. Tünel uzunluğunda arazinin durumu ve üreticinin isteğine göre ayarlanabilmektedir. Çukurova’da genel olarak tünel uzunluğu 12-14 m. genişliği 90-120 cm. yüksekliği 50-60 cm olarak tesis edilebilmektedir. Ayrıca dayanıklı karpuz tohumu çeşidi kullanımı verim açısından oldukça önemlidir.

Alçak Tünelde Karpuz Yetiştiriciliği. İki tünel arası mesafe dıştan dışa 80 cm olmalıdır. Böylece bitki aralarındaki iki metrelik mesafe korunmaktadır. Tüneller yerden 15-20 cm yükseltilen seddeler üzerine yapılmalıdır. Tünellerin ortasına gelecek şekilde 60-70 cm aralıklarla ocaklar açılır, eğer toprak hazırlığı sırasında yanmış çiftlik gübresi verilmektedir. Karpuz tohumu  iyi bir çimlenme gösterebilmesi için uygun ortam sıcaklığı 25-30°C dir. 25-30°C lik sıcaklıkta çimlendirilen tohumun plastik torbada. Direkt olarak toprakta gelişmesini devam ettirebilmesi içinde asgari 12 derecelik toprak sıcaklığına ihtiyaç vardır. Serada karpuz yetiştiriciliğinde nispi nem istekleri ise gece özellikle  % 80, gündüz ise % 50-65 dolayındadır. Tüneller doğu-batı yönünde, tünel içerisinde ekim için açılan sıraların ise kuzey-güney yönünde düzenlenmesi gerekmektedir.

Öncelikle tünel iskeleti olarak kullanılacak 5 mm veya 8 mm kalınlığındaki galvanize teller gerekmektedir. Bu teller toprak üzerinde 60 cm yarı çaplı bir yarım daire oluşturabilmesi ve uçlarından 30 cm’lik kısımlarının toprağa gömülebilmesi için, 250 cm boyunda kesilmektedir.

Alçak Tünelde Karpuz Yetiştiriciliği. Bu kesilen iskelet tellere bir düzenek yardımı ile 60 cm yarı çaplı daire şekli verilmektedir. Bu teller yastıklar üzerine 1 m ara ile yerleştirilmektedir. Tünellerin uzunluğu ihtiyaca göre ayarlanabilmektedir. Daha sonra bu iskeletlerin en üst noktalarından bir ip ya da telle bağlanması gerekir. İskeletler arasındaki mesafeyi korumak, iskeletlerin yatmasını önlemek amacıyla yapılmaktadır. Bundan sonra tünel üstünün örtülmesi işlemine geçilmektedir. 60 cm yükseklik ve 120 cm genişliğindeki bir tünel için 225 cm eninde plastik örtüye gerekmektedir.

Bir alçak tünel için gerekli plastik örtü miktarı kullanılmakta olan örtünün kalınlığına göre değişmektedir. Örneğin 240 cm genişliğinde, 0,125 mm kalınlığındaki 1 kg plastik 4 m uzunluğundaki bir tünel için yeterlidir. Karpuz tohumu genel olarak ikinci mahsul yetiştiriciliği şeklinde yani ilkbahar sezonunda seraya sokulmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP