Türkiyede ve dünyada fasulye

Türkiyede ve dünyada fasulye

ABONE OL
Mart 14, 2023 13:52
Türkiyede ve dünyada fasulye
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiyede ve Dünyada Fasulye Yetiştiriciliği

Türkiyede ve Dünyada Fasulye Yetiştiriciliği . Dünyamızda 70 – 75 çeşit fasulye türü bulunmaktadır. Bu fasulye türlerinin yaklaşık 40 tanesinin yemeği yapılabilmektedir. Özellikle Türkiye’de en çok yetiştirilen fasulye tohumu  türleri yeşil ve kuru fasulye olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Türkiyede ve Dünyada Fasulye Yetiştiriciliği .  En çok tüketilen çeşitleri ise barbunya, dermason ve battal ismiyle bilinmektedir. Ayrıca hemen hemen kuru fasulye kadar lezzetli ve sağlığa faydalı olan taze fasulyenin de birçok çeşidi bulunuyor. Çok fazla tüketilen taze fasulye türleri için; Yediveren, Boncuk Ayşe ve Çalı Şeker örnek gösterilebilir.

Fasulye tohumu yetiştirilmesi en uzun süren sebzelerden biri olmaktadır. Ayrıca ılık iklimlerde yetişen fasulyenin çok soğuk ve çok sıcak iklim kuşaklarında yetişmesi zordur. Ancak deniz ve tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Toprağın Ph değerinin ise minimum 6.0 olmalıdır.

Çünkü P.H değerinin daha düşük olduğu topraklarda ürün verimi düşmektedir. Fasulye, dünya genelinde ve özellikle Asya kıtasında en çok ihraç edilen bitkidir. Asya dışında Güney ve Kuzey Amerika’da da en çok yetiştirilen sebzelerin başında gelmektedir. Arjantin, Brezilya ve Şili, kuru fasulyenin en çok yetiştirildiği Güney Amerika ülkeleridir. Kuzey Amerika kıtasında ise, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri en çok fasulye ihraç eden ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiyede ve Dünyada Fasulye Yetiştiriciliği . 2020 yılı itibariyle yıllık fasulye üretimi yaklaşık 250 bin tondur. Bundan dolayı  kişi başına yıllık tüketim miktarı ise 3.5 kiloya ulaşmıştır. Fasulye tohumu  iklim koşullarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir.

Bu yüzden Türkiye’nin yüz ölçümü açısından en büyük şehri olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Özellikle en fazla fasulye yetiştirilen şehirler ve bölgeler şu şekilde sıralanabilmektedir.

İç Anadolu Bölgesi: Niğde, Yozgat, Çankırı, Karaman Doğu Anadolu Bölgesi. Bitlis, Siirt, Van, Muş En çok taze fasulye yetiştiren bölgeler. Karadeniz ve Akdeniz Bölgesidir. Karadeniz Bölgesinde: Samsun, Trabzon, Rize, Ordu Akdeniz Bölgesinde: Mersin, Antakya, İçel .En fazla fasulye ihraç ettiğimiz ülkeler sınır komşularımız olan İran ve Irak’tır. Ayrıca her yıl  Almanya ve Avusturya’ya da yaklaşık 400 ton fasulye ihraç ediliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP